En toen moest ik schieten


Recensie En toen moest ik schieten door Pierre Peeters: 
Wanneer geheimen niet geheim blijven. Twee pubers in de ban van een sm-club. 

Rik ziet dat burgemeester en huisarts Lodewijk, wanneer hij in zeven haasten de apotheek van zijn minnares Bea verlaat, een aantal documenten verliest. Rik raapt deze op en ziet af van zijn intentie ze aan dr. Lodewijk terug te bezorgen wanneer hij tussen de papieren een erotische flyer aantreft.

Rik maakt zijn vriend en soulmate Tom deelgenoot van zijn vondst.
Samen besluiten zij het mysterie van de erotische sm club-flyer op te lossen, en gaan op onderzoek uit.
Hoe pakken zij hun zoektocht aan? Zullen zij de waarheid achter de sm-club achterhalen? Zullen ze tegen heilige huisjes schoppen? …

Politie-inspecteur Gunther Buckens debuteert met een heel verdienstelijke novelle.

Voor het eerste deel van zijn boek putte Gunther Buckens overduidelijk uit jeugdherinneringen, om in het tweede deel volledig terug te vallen op ervaringen/belevenissen als politieman. Het boek is naar mijn gevoel deels autobiografisch, en Rik is eigenlijk een stukje de kopie van Gunther Buckens. De vakanties in La Roche en Zwitserland, de uiteenzetting van een mislukt huwelijk, de beschrijving van collega’s … wijzen hierop.

Het is een heel prettig boek, waarbij alle personages meer dan voldoende werden uitgediept en voldoende draagkracht hebben om het verhaal realistisch, geloofwaardig en ook spannend te houden.

Gunther Buckens heeft een vlotte, kleurrijke, beeldende, boeiende en beschrijvende schrijfstijl. De gebruikte metaforen, de beschrijving van een Vlaams dorp en het dorpsleven in de jaren tachtig, de goed gedoseerde humor, de leuke woordspelingen … spreken tot de verbeelding en maken dit debuut tot een heel levendig boek.

Het verhaal met een mix van fictie en non-fictie is goed opgebouwd, met een fijn gedoseerd spanningsveld, waarbij de twee verhaallijnen naar het einde toe mooi samenvloeien in een onwaarschijnlijke, verrassende en spannende plot.
De betekenis van de titel en subtitel worden duidelijk naarmate je als lezer in het boek vordert.

Het boek heeft een aantrekkelijke grijskleurige cover, met op de voorgrond het wazige silhouet van een man met deukhoed met in de gestrekte arm een scherp afgebeeld pistool. In de achtergrond een grindweg met een wegwandelend personage.
Deze novelle boeide mij van de eerste tot de laatste bladzijde … en graag lees ik meer van deze veelbelovende auteur.
Voor het voortreffelijke debuut, voor het mooie verhaal, voor de fijne woordspelingen waardeer ik dit boek graag met vier sterren.

★★★★
Titel: En toen moest ik schieten | Subtitel: Wanneer geheimen niet geheim blijven | Auteur: Gunther Buckens  (Be) | Uitgeverij Boekscout | Categorie: Misdaadromans | Verkrijgbaar als: paperback | 100 pagina’s | ISBN13: 9789464310115 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 25-02-2021 | Prijs: €16.99 |  Bestellen | Bestel via Boekscout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.