Gouden nevel


Gouden nevelIntrigerende eco-thriller

Gouden nevel, het debuut van Thijs Voortman, is een intrigerende en vernieuwende thriller. Het verhaal heeft als basis de klimaatverandering en de gevolgen daarvan, bewerkt in een verhaal dat van het begin tot het eind spannend is. Bovendien zet het je aan tot nadenken en bewustwording in een mix van feiten en fictie.

Een onderzoeksteam van de VN doet een schrikbarende ontdekking op Antarctica. Dan neemt een onbekende vrouw via FaceTime contact op met Sarah Hallbrook, bioloog en klimaatwetenschapper, in haar appartement in Londen. Ze heeft een dringende boodschap voor haar die wreed afgebroken wordt, maar nog net de urgentie ervan heeft overgebracht. Sarah wordt gesommeerd om meteen naar Nederland te vertrekken en het onderzoek dat haar vader heeft gedaan, te achterhalen. Hij werd 20 jaar geleden vermoord.
Vanaf dat moment komt Sarah in een rollercoaster terecht, ze beleeft de gebeurtenissen van 20 jaar geleden opnieuw en wordt achtervolgd door een Noors klimaatinstituut dat ook een bijzondere interesse heeft in het onderzoek van destijds.

De ene spannende gebeurtenis volgt de andere op, wilde achtervolgingsscènes over verschillende continenten op de wereld. Samen met Floyd Walsh van de Rijksrecherche van Amsterdam, die haar is toegewezen om extra bescherming te bieden, vliegt ze naar de verschillende locaties die allemaal in verband lijken te staan met het onderzoek. Het blijkt een ware puzzeltocht te zijn om het verloren gegane onderzoek weer compleet te krijgen. Heeft de moord op haar vader met zijn ontdekkingen te maken of speelde er nog een ander geheim?

Gouden nevel is een originele en actuele thriller met een boodschap. We worden aan het denken gezet over de gevolgen van de klimaatverandering in een verhaal vol actie en spanning. Er zijn meerdere verhaallijnen uitgezet die stuk voor stuk goed uitgediept zijn, evenals de verschillende karakters. Het is een overzichtelijk en helder verhaal over moord, verraad, liefde en wraak.

De spanning is vanaf het eerste moment aanwezig. Na een intrigerend begin worden we van de ene ijzingwekkende situatie in de andere gelanceerd met nauwelijks een adempauze tussendoor. Langzaamaan wordt naar de plot toegewerkt die zowel razend spannend als totaal onvoorspelbaar is. Ook gaandeweg het verhaal zetten diverse wendingen de lezer op het verkeerde been.

Het is bijzonder knap hoe de auteur deze ingrediënten bij elkaar heeft weten te brengen in een verhaal waarin een actueel gegeven als klimaatverandering ons aan het denken zet en nergens als saai wordt ervaren. Al lezende leren we ook bijzonder veel over het gedrag van dieren en de beschreven locaties, zodat de reislustigen onder ons die met eigen ogen willen gaan bezichtigen. Dit debuut van Thijs Voortman zou een goed uitgangspunt zijn voor een spannende verfilming, maar vraagt ook om een vervolg. We willen nog veel meer van deze geweldige boeken aan ons leesrepertoire toevoegen. Thijs Voortman, een aanwinst op Nederlands thrillergebied!

★★★★★
Gouden nevelTitel: Gouden nevel | Auteur: Thijs Voortman | Uitgeverij: BoekenGilde | Categorie: thrillers, Nederlandstalige thrillers  | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789464375343 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17 maart 2023 | Prijs: € 21,99, e-book € 11,99 | Online te bestellen via Bol.com

Boekengilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.