Hebzucht


Hebzucht platRecensie Hebzucht door Hannie van Grol:
De aanhouder wint

Vriendin Natasja van rechercheur Tom Meijer verdwijnt op raadselachtige wijze. Ze heeft geen enkel spoor nagelaten, ook geen bericht. Haar auto wordt enige tijd later op een afgelegen plek teruggevonden. De kofferbak zit vol bloed. Voor het ergste wordt gevreesd. Tot zijn grote verbazing en woede wordt Tom gearresteerd, omdat er DNA gevonden is bij haar lichaam. Als hij enige tijd later weer vrijgelaten wordt, krijgt hij wel zijn ontslag bij de politie. Tom neemt zich heilig voor om het raadsel achter deze verdwijning op te lossen. Vasthoudend als hij is, gaat hij achter iedere aanwijzing aan, zeer tegen de wil van de politiemensen in functie, die hij regelmatig voor de voeten loopt.

Maar Tom houdt vol. Hij komt in allerlei gevaarlijke situaties terecht die ogenschijnlijk niets te maken hebben met de verdwijning. Toch zit er wel vaak een verband tussen verschillende zaken. Er overlijden nog meer mensen, er is sprake van beleggingsfraude, van handel in verdovende middelen. Er passeren veel criminele activiteiten de revue. Toch komt de uiteindelijke ontknoping als een totale verrassing en blijkt het verhaal heel anders in elkaar te zitten dan je in eerste instantie denkt.

De in Apeldoorn wonende Joop Hoekman heeft zelf bij de politie gewerkt en kent dus alle ins en outs uit zijn leven als politieman. Hij is betrokken geweest bij fraudebestrijding en zijn expertise in die criminele sector heeft hij gebruikt bij het schrijven van dit boek. Hebzucht is alweer zijn vijfde misdaadroman. Het verhaal speelt zich ook voor het grootste gedeelte in en rond Apeldoorn af, wat sommige situaties heel herkenbaar maakt.

Het boek leest als een trein, omdat je net als Tom zelf erg benieuwd bent naar hoe de verdwijning plaats heeft kunnen vinden. Via allerlei andere criminele activiteiten, die soms met de nodige levensgevaarlijke bedreigingen gepaard gaan, worden we meegevoerd met de zoektocht van Tom. De auteur weet de spanning er goed in te houden en is ook nog in staat er een verrassende afloop aan toe te voegen, die je van tevoren zeker niet had zien aankomen.

De titel Hebzucht is zeer van toepassing op de inhoud en wel op meerdere vlakken. Tom Meijer is een personage dat levensecht aandoet en zijn emoties duidelijk laat zien, heel menselijk en betrokken. Zijn wanhoop en radeloosheid, zijn schuldgevoel als hij weer gevoelens voor een andere vrouw krijgt, zijn goed invoelbaar. Niet alle personages worden goed uitgediept, maar voor de voortgang van het verhaal is dat ook niet echt noodzakelijk. Hebzucht staat garant voor een aantal uren leesplezier met veel zoekwerk, meedenken en de nodige spanning.
Elikser logo

★★★★
Hebzucht platTitel: Hebzucht | Auteur: Joop Hoekman (NL) | Uitgeverij Elikser | Categorie: misdaadromans, detective | Verkrijgbaar als paperback | 298 pagina’s | ISBN13: 9789463653312 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-06-2021 | Prijs: €19,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.