Het lichtbaken


Het lichtbakenRecensie Het lichtbaken door Hannie van Grol:
De Sint-Christoffelzaak

In de Sint-Christoffellaan in Yreka in Californië heeft 15 jaar geleden een gruwelijk misdrijf plaatsgevonden. In de kelder van vader Liam Wenztheta werden vier van de zes jongens gevonden, die ontvoerd en gecastreerd waren. Deze man werd opgepakt en veroordeeld. Maar als na 15 jaar in deze straat een zinkgat ontstaat, wordt een onderaards gangenstelsel ontdekt, dat naar de verschillende huizen leidt, waaruit de jongeren ontvoerd werden. De zaak wordt heropend.

De rechercheurs Michael Drove en Sandra Rendis gingen destijds op een niet zo prettige manier uit elkaar. Nu worden ze opnieuw samen op deze zaak gezet. Dat geeft de nodige irritaties, maar uiteindelijk leidt het wel tot een samenwerking die nieuw licht op de zaak laat schijnen en een zoektocht naar een andere dader in gang zet. Thomas Renner is een van de zes jongeren die nu zijn toevlucht tot het geloof heeft genomen en als pastor een gemeente leidt. Hij speelt als de ik-figuur een belangrijke rol in het boek.

In het begin van het verhaal komen veel personages voor, die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. Telkens wordt een kort gedeelte vanuit hun perspectief beschreven, wat het lastig maakt om de verhaallijn te blijven vasthouden. Ook privéproblemen van beide rechercheurs komen regelmatig om de hoek kijken. Alle informatie bij elkaar zorgt voor een overload aan gegevens, die uiteindelijk wel op hun plaats gaan vallen, hoewel er wel enkele open eindjes aanwezig blijven.

Dit boek van Ber Runderkamp is zijn eerste thriller. Eerder schreef hij columns en korte verhalen en de debuutroman Als ik terugkijk. Zijn schrijfstijl is vlot en hij laat duidelijk merken dat hij weet waarover hij het heeft. Het verhaal intrigeert en laat je soms gruwelen van de misdaden die gepleegd zijn. En ook de humor die hij af en toe laat doorsijpelen in zijn boek, veraangenamen het leesplezier. De spanning wordt heel langzaam opgebouwd en op het eind naar een hoogtepunt gevoerd. De uiteindelijke plot is verrassend en onverwacht.

Sommige personages worden qua karakter redelijk uitgediept, andere blijven wat aan de oppervlakte hangen. Een boek met zoveel informatie en verschillende verhaallijnen mist de structuur van een krachtig opgebouwd verhaal en laat de lezer hier en daar in verwarring achter. Desalniettemin is Het lichtbaken een spannend verhaal dat zeker naar het eind toe voor de nodige verrassingen zorgt.

palmslag-header

★★★
Het lichtbakenTitel: Het lichtbaken | Auteur: Ber Runderkamp | Uitgeverij Palmslag | Categorie: thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback | 312 pagina’s | ISBN13: 9789493059955  | Verkrijgbaar sinds: 14-06-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 09-07-2021 | Prijs: €20,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.