Het transport


Recensie Het transport door Pierre Peeters:
Een mooi spannend zeilavontuur en een aanklacht tegen het falende en ondoorzichtige vreemdelingenbeleid!

Gerd en Thijs Brouwer, vader en zoon, zijn van een paar dagen zeilen op de Waddenzee met hun zeilboot de Windvaan op terugreis naar thuishaven Enkhuizen, wanneer Thijs in zee een reddingsvest ziet drijven. Onmiddellijk doen ze wat ze horen te doen: ze halen de drenkeling uit het water, starten met reanimeren en ondertussen worden de hulpdiensten via de marifoon ingelicht. Alle hulp komt voor de jonge mannelijke drenkeling echter te laat.

Na een verplichte tussenstop in Harlingen bij de Koninklijke Marechaussee waar hun verklaring werd genoteerd, stellen ze vast dat er iemand aan boord van hun zeiljacht zit.

Een jonge vrouw, Nederlands onkundig, wacht hen op en vraagt in het Engels informatie over de drenkeling. Ze legt hun uit dat ze een afspraak had met een jongeman die niet is komen opdagen en dat dit haar verontrust. Als ze haar verhaal heeft gedaan, brengt Thijs haar naar het station en onderweg verneemt hij dat ze uit Kaliningrad komt en dus Russische is. Thijs heeft onmiddellijk sympathie voor het meisje en wisselt zijn mobiele telefoonnummer uit, voor het geval dat…

Gerd en Thijs weten op dat ogenblik niet in welke rollercoaster ze ongewild terecht zullen komen: ze raken verstrikt in het web van mensensmokkelaars die vrouwen verhandelen, zullen meermaals worden geïntimideerd en Thijs wordt zelfs slachtoffer van een moordpoging. De overheid laat het eerst betijen, reageert niet/of te laat en komt pas in actie als er slachtoffers vallen.

Zullen de mensenhandelaars gevat worden en hun straf ondergaan?
Zal de jonge vrouw antwoorden krijgen op haar vragen?
Kunnen Gerd en Thijs de vrouwenhandelaars de baas en tot welke prijs?

Het transport is de tweede roman van Ted Polet en het boek leest als een trein. Ik waande mij op de eerste rij van een spannende film en zag alles aan mij voorbijflitsen. Wat een heftig en uiterst interessant boek!

In deze roman stelt de auteur een heel actueel thema op de voorgrond: de lucratieve vrouwenhandel, waarbij jonge goed uitziende meisjes onder valse voorwendsels gelokt worden naar een beter bestaan, naar een goede baan, naar hemelse vooruitzichten in een westers land, hiervoor een grote som betalen…en dan geen kant meer uit kunnen, in de prostitutie belanden en gebonden/verbonden zijn/blijven aan een obscuur crimineel netwerk.

In wezen verschillen deze meisjes in niets met de duizenden vluchtelingen die in gammele bootjes de oversteek over zee maken naar een mooiere wereld, alleen zijn zij er quasi zeker van het Westen ‘veilig’ te zullen bereiken.

Ted Polet is niet mals voor de Nederlandse politiek en voor hun beleid rond vluchtelingen, over de discretionaire bevoegdheden van magistraten, over het detentiebeleid… Hij stelt dit allemaal heel terecht aan de kaak en ik moet vaststellen dat er veel gelijkenissen/lacunes zijn met het Belgische beleid hieromtrent.

Naast een aanklacht schreef hij echter een mooi, enthousiasmerend en spannend zeilavontuur. Het staat buiten kijf dat Ted Polet met kennis van zaken schrijft en dat hij een verleden als zeeman heeft. Overduidelijk ligt zijn hart nog steeds bij de zee, bij het water, bij de zeevaart en bij het zeilen in het bijzonder. Het is leuk dat hij het juiste (zeil)jargon gebruikt, naast Russische woorden en uitdrukkingen, die allemaal in de uitgebreide begrippenlijst, achteraan in het boek, worden verklaard en uiteengezet.

Het naschrift, dat evengoed het voorwoord kon zijn, geeft verduidelijking over het waarom van dit boek, over het foute politieke, justitiële en politionele beleid en een korte uitleg over de Russische politiediensten.

Ted Polet heeft een duidelijke, recht-toe-recht-aan en beschrijvende schrijfstijl. Korte hoofdstukken en zinnen met fijne, normale dagdagelijkse dialogen. Hij gaat echter niets uit de weg en omschrijft/beschrijft waar het allemaal om draait: menselijkheid, corruptie en desinteresse van de ambtenarij!

Het transport heeft een aantrekkelijke en toepasselijke cover: een ten anker liggende zeilboot, reflecterend in een mistig (vaar)water.

Het boek is een aanrader voor liefhebbers van spanning, van misdaad en van thrillers, maar ook voor zeilfanaten. Leuk gegeven en pluspunt zijn de (zee)kaarten vooraan in het boek, waarop de zeiltrips van de Windvaan staan afgebeeld en die de genomen vaarroutes verduidelijken.

Dit boek nodigt uit om verfilmd te worden: actueel, een spannend onderwerp en heel veel actie!

Voor de spanning, voor de menselijkheid, voor de aanklacht, voor de fijne schrijfstijl waardeer ik dit boek graag met vier sterren.

★★★★
Titel: Het transport | Auteur: Ted Polet | Uitgeverij Palmslag | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als: paperback | 288 pagina’s | ISBN13: 9789493059610 | Verkrijgbaar sinds: 05-10-2020 | Recensent: Pierre Peeters | datum recensie: 26-11-2020 | Prijs: €20.95  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.