In vrije val


Recensie In vrije val door Sheila Vermeulen:
Waarheid of illusie?

Faye heeft echt het gevoel dat het steeds beter met haar gaat. Ze wil graag een leven buiten de kliniek, in een eigen huisje. Die mogelijkheid krijgt ze. Ze mag in Boszicht gaan wonen. Ze woont dan nog wel op het landgoed van de kliniek, maar niet in de kliniek zelf. Zo blijft ze nog wel betrokken bij de mensen en de behandelingen.

Net wanneer Faye druk bezig is met deze nieuwe fase, komt ze in contact met Mika. Mika is een ex-militair met PTSS, die ervan wordt beschuldigd dat hij zijn vrouw en kind heeft vermoord. Hij is erg verward, maar zegt onschuldig te zijn en daarom schiet Faye hem te hulp. Samen met medepatiënte en computerwizard Lisa probeert Faye te ontdekken wat er precies is gebeurd. Ondertussen raakt ook rechercheur Simon te Bresser betrokken bij het onderzoek.

“Ik draai me weer naar hem om, maar hij is weg. Een paar keer diep ademhalen, Van Laar, zeg ik tegen mezelf, terwijl ik de omgeving afspeur, als de dood dat hij weer opduikt. Maar er is niemand. Helemaal niemand.” – Corine Hartman.

Wanneer ze ontdekken dat drie ex-militairen, en ex-collega’s van Mika, op mysterieuze wijze zijn overleden, beginnen ze te twijfelen aan Mika’s verwarde verhaal. Vooral Faye wil hem dolgraag geloven, maar is dat wel verstandig?

In vrije val van Corine Hartman is, na Een duister pad, de tweede thriller over het bijzondere personage, Faye van Laar. Tussen deze twee delen in is het korte verhaal Een zoete wraak verschenen.

Mijn eerste kennismaking met Faye en haar ‘familie’ in Een duister pad, was niet direct liefde op het eerste gezicht. Het verhaal zat goed in elkaar, maar ik moest een beetje wennen aan de aparte zienswijze van de personages. Toch was ik (gelukkig) ook nieuwsgierig naar hoe het Faye verder zou vergaan. En langzaamaan veranderde apart in intrigerend en leerde ik de kwaliteit van de setting en personages op waarde te schatten.

In vrije val neemt Corine Hartman de lezer opnieuw mee naar de psychiatrische instelling Groot Loenen, waar Faye en haar medepatiënten, die zij haar familie noemt, op alternatieve wijze worden behandeld. De manier waarop Corine Hartman de bijzondere leefomgeving van Faye naast de wereld buiten de kliniek legt, maakt dat je je afvraagt of die twee nu wel zoveel van elkaar verschillen.

De personages in en buiten de kliniek hebben allemaal zo hun eigenaardigheden, die ze zowel menselijk als een beetje vreemd maken. Faye heeft zich duidelijk ontwikkeld sinds het eerste deel, maar het verhaal toont ook hoe dun de lijn tussen succes en terugval is. Het is boeiend om met de personages mee te balanceren op dit dunne koord.

In vrije val van Corine Hartman is een spannende en fascinerende thriller, waarvan je zelfs aan het einde nog steeds niet zeker weet wat nu wel en geen waarheid is.

★★★★
Titel: In vrije val | leesfragment | Auteur: Corine Hartman | Uitgeverij Cargo | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 413 pagina’s | ISBN13: 9789403190006 | Verkrijgbaar sinds: juni 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 17-07-2020| Prijs: €20.99, e-book €9.99, luisterboek €12.99 | Bestellen