Mama liegt


Mama liegtSpannende oorlogsroman

Marion van de Coolwijk heeft al meer dan 200 jeugdboeken op haar naam staan, Mama liegt is haar vijfde boek voor volwassenen. En daarmee voegt ze meteen een bijzonder boek aan de Nederlandse literatuur toe.

Het boek kent twee verhaallijnen: de ene speelt zich af in het heden en de andere lijn begint in de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk komen deze verhaallijnen op een goed doordachte wijze bij elkaar met als kers op de taart een onverwachte plot.

Aïsa is vaak bij haar oma Anna te vinden. Ze is grotendeels door haar opgevoed, haar moeder was verslaafd aan alcohol en drugs. Daardoor was de band tussen oma en kleindochter behoorlijk hecht. Op haar ziekbed vraagt oma Anna aan Aïsa of ze haar zus Emma van Bemmelen voor haar wil zoeken. Het komt voor Aïsa als een totale verrassing, ze had altijd gedacht dat haar oma geen familie meer had. Het lukt haar om de twee zussen bij elkaar te brengen, helaas overlijdt Anna kort na deze eerste ontmoeting.

Omdat Aïsa geen steun heeft van haar moeder, ontfermt Emma zich over haar. Ze helpt haar waar ze kan met het regelen van allerlei zaken en neemt Aïsa liefdevol in de familie op. Maar niet iedereen is daar blij mee. Welke geheimen spelen er in deze familie en wat mag er niet in de openbaarheid komen? Emma’s kleinzoon Zeb valt als een blok voor Aïsa en die gevoelens zijn wederzijds.

De tweede verhaallijn die in WO II begint, gaat over de vijftienjarige Elizabeth. Haar moeder krijgt het voor elkaar om haar te laten verhuizen naar Ommen, waar de leefomstandigheden vele malen beter zijn dan in hun woonplaats. Elizabeth wordt er liefdevol opgevangen en ze krijgt voldoende te eten. Na de oorlog keert ze naar huis terug, waar ze trouwt met haar jeugdliefde Frans, omdat ze zwanger is geraakt. Hun dochter Emma wordt geboren in een kraamkliniek op de Veluwe.

De twee verhaallijnen die elkaar telkens afwisselen, komen uiteindelijk bij elkaar en de geheimen die er altijd gespeeld hebben, worden steeds meer blootgelegd. Wat in het begin een warboel van allerlei puzzelstukjes lijkt, wordt langzamerhand een puzzel waarbij de stukjes precies op de juiste plaats terechtkomen. Wat een goed doordacht verhaal!

De karakters in deze thriller worden goed uitgediept, we leren de belangrijkste personages goed kennen. Vanaf het begin is er spanning aanwezig, omdat je wilt weten welke geheimen er spelen in deze families. Pas op het eind is er sprake van nagelbijtende spanning, als het verhaal een onverwachte wending neemt. En wat een verrassende ontknoping heeft de auteur ons voorgeschoteld! Het is een boek dat je boeit van het begin tot het eind. Daar komt zeker nog de prettige, toegankelijke en to the point schrijfstijl van Marion van de Coolwijk bij.

Mama liegt is een boeiend boek met een origineel onderwerp, geschreven op een manier die de aandacht van het begin tot het eind gevangen houdt en met een verrassende twist op het eind. Een boek dat in veel categorieën geplaatst kan worden. De liefhebbers van oorlogsromans komen aan hun trekken, maar ook de typering psychologische thriller is zeker van toepassing. Kortom, lees dit boek!

★★★★★
Mama liegtTitel: Mama liegt | Auteur: Marion van de Coolwijk | Uitgeverij: De Crime Compagnie | Categorie: psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 300 pagina’s | ISBN13: 9789461095985 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 31-12-2022  | Prijs: € 19,95, e-book € 8,99 en luisterboek € 11,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
De crime compagnie
de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.