Stille dagen


Stille dagenRecensie Stille dagen door Hannie van Grol:
Goed opgebouwde spanning met verrassende wendingen

Mette Eradus is officier van justitie in Amsterdam. Na het overlijden van haar vader en alles wat daaromtrent geregeld moest worden, keert ze terug in haar ambt. Dan vindt er een gruwelijke moord plaats. Het blijkt een vroegere vriend van de familie te zijn. In eerste instantie neemt ze de leiding van het onderzoek op zich, maar als ze te nauw betrokken blijkt bij die persoon en alle geheimen die boven tafel komen, trekt ze zich terug.

Samen met een journalist die een biografie schrijft over het slachtoffer, start ze een eigen onderzoek. Ze krijgt een totaal ander beeld van haar ouders, komt nog andere onbekende familieleden tegen en ontdekt langzamerhand duistere geheimen uit haar verleden. Een gedeelte van het verhaal speelt zich in Denemarken af en dat maakt het extra interessant. Langzaam wordt de spanning opgevoerd en via een aantal verassende plottwists eindigt het boek totaal anders dan verwacht.

Stille dagen start met een proloog die geschreven is vanuit de moordenaar. Onduidelijk is om wie het gaat en pas helemaal op het eind van het boek wordt onthuld wie er bedoeld was. Het tempo in het begin is wat traag, er komen veel personen en gebeurtenissen voorbij, maar voor de voortgang van het verhaal is dit wel noodzakelijk. Langzamerhand wordt het tempo opgevoerd en de spanning neemt toe. Op veel momenten komen er verrassende wendingen voor door onthullingen die door diverse personen worden gedaan. Dat zorgt ervoor dat je zeker vanaf de helft van het boek door wilt blijven lezen.

Hoewel het verhaal soms wat ongeloofwaardig overkomt, sluit alles naadloos bij elkaar aan. Alle details passen bij het verhaal en samen met Mette en de journalist ben je op zoek naar de ware toedracht die op het eind weer als een totale verrassing komt.

Het verhaal leest vlot. Jeroen Guliker heeft een prettige schrijfstijl, mede door de hier en daar gebruikte duistere humor. Door non-fictieve elementen en fictie te combineren krijg je het gevoel een waargebeurd misdaadverhaal te lezen. Een goede vondst! Stille dagen is het zevende boek van deze auteur en hopelijk niet het laatste. Voor de liefhebbers van een echte whodunnit met onverwachte wendingen is Stille dagen een echte aanrader.

★★★★
Stille dagenTitel: Stille dagen | Auteur: Jeroen Guliker | Uitgeverij: Credo Uitgevers | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback | 320 pagina’s | ISBN13: 9789081761383 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 23-11-2021 | Prijs: €27,50 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.