Uitgespeeld


UitgespeeldRecensie Uitgespeeld door Hannie van Grol:
Computerspel of realiteit?

Laura Dijkman is journalist bij een regionaal dagblad. Haar ouders zijn gescheiden. Met haar vader heeft ze een goede band, maar hij overlijdt plotseling. Bij het uitzoeken van kleding die haar vader zal dragen in de kist, stuit ze op een aantal A4’tjes en een verzekeringsnota van een tweede huis. De papieren tonen een kant van haar vader die haar totaal onbekend is. Via zijn laptop probeert ze meer duidelijkheid te krijgen. Omdat de laptop beveiligd is met een wachtwoord, roept ze de hulp in van haar collega Leendert, die bekend staat als computernerd en einzelgänger.

In korte tijd weet Leendert toegang te krijgen tot de gegevens in de laptop en dat is het begin van een samenwerking tussen Laura en Leendert. In zijn vrije tijd speelt Leendert graag digitale spellen. Zijn favoriet is Klopjacht, een ingenieus in elkaar gezet spel om een moordmysterie in de Oostvaardersplassen op te lossen. Laura roept steeds vaker zijn hulp in, de onbekende kant van haar vader legt een link naar het verdwenen echtpaar Timmer, de ouders van een vroegere klasgenoot van haar. Tegelijkertijd doet ze voor het dagblad waarvoor ze werkt, onderzoek naar een politieke kwestie waarvoor ze de wethouder moet interviewen.

Al deze verhaallijnen komen halverwege het boek bij elkaar en dan wordt duidelijk hoe ingenieus dit verhaal in elkaar zit. Alles heeft met elkaar te maken. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot de plot voor een (on)aangename explosie zorgt. Regelmatig word tijdens het lezen ook nog op het verkeerde been gezet. De verschillende perspectieven van waaruit het verhaal geschreven is, zorgen in het begin voor verwarring en later voor meer duidelijkheid voor de lezer. Het opvallende verband met het computerspel wordt steeds verder onthuld.

Inge Spaan is werkzaam in de accountancy en haar creatieve kant komt aan bod tijdens het schrijven van korte verhalen en thrillers. Uitgespeeld, een zeer toepasselijke titel, is haar tweede boek. Beide kanten van Inge Spaan komen in Uitgespeeld duidelijk naar voren. Aan de ene kant is daar haar minutieuze aanpak om alle ingrediënten tot een kloppend geheel te verwerken en aan de andere kant haar manier van schrijven die een groot inzicht in de menselijke geest blootlegt.

Het boek leest heel vlot. Door de wisselende perspectieven blijf je geboeid van het begin tot het eind. De vele verhaallijnen die aanvankelijk voor onbegrip en verwarring zorgen, komen ingenieus bij elkaar halverwege het boek. De rol van het computerspel wordt er steeds bij betrokken en zorgt voor een angstaanjagende gelijkenis met de realiteit. Aan de lezer de opdracht om mee te puzzelen en te onderzoeken hoe de ware toedracht van alles in elkaar zit.

Inge Spaan had al succes met haar eerste thriller Oververhit. Met haar tweede boek Uitgespeeld laat ze duidelijk zien dat ze een welverdiende plek in de Nederlandse thrillerwereld heeft opgeëist. Hopelijk verschijnen er nog veel boeken van haar hand.

Letterrijn logo

★★★★
UitgespeeldTitel: Uitgespeeld | Auteur: Inge Spaan | Uitgeverij: LetterRijn | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 260 pagina’s | ISBN13:
9789493192089 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 23-10-2021 | Prijs: €19,00,  e-book €6,99 | Bestellen

Luisterrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.