Verlos ons van het kwade


Verlos ons van het kwadeNieuwe perikelen bij de familie Van Foreest

Linda Jansma heeft al diverse succesvolle thrillers op haar naam staan en met Verlos ons van het kwade scoort ze opnieuw. Dit boek is het vervolg op In de naam van de vader dat al een paar jaar eerder op de markt verscheen. Ze schreef dat boek destijds speciaal voor Kobo plus in verschillende afleveringen. Omdat er aan het eind van dat boek zoveel vragen overbleven, was een vervolg hierop dringend gewenst. Ook al wordt dit nieuwe boek als een standalone aangeduid, toch is het zeer aan te raden eerst het voorgaande deel te lezen, omdat er behoorlijk wat personages voorbijkomen en er veel intriges plaats hebben gevonden. Anders loop je het risico veel van het huidige verhaal niet te kunnen volgen.

Verlos ons van het kwade begint met het herhalen van het laatste hoofdstuk van het eerste deel. Daarna volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten omtrent de familie Van Foreest, opgetekend door Naomi Steinbeck, een journaliste die haar persoonlijke redenen heeft om de advocatenfamilie in een kwaad daglicht te plaatsen. Twintig jaar geleden is haar broer Joël omgekomen en Naomi verdenkt twee broers van de familie van betrokkenheid hierbij. Ze moet en zal de waarheid boven tafel krijgen. Ook is er nog een andere persoon die zijn persoonlijke grieven wil verhalen op het gezin van Francis en Renée.

In Verlos ons van het kwade lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Telkens wordt een gedeelte verteld en na een kort hoofdstuk dat vaak met een cliffhanger eindigt, wordt er van perspectief gewisseld. Zo krijg je als lezer meerdere kanten van een gebeurtenis te zien. Het tempo is hoog, de vaart zit er goed in. De filmische schrijfstijl van Linda Jansma zorgt ervoor dat je geboeid het verhaal blijft volgen, dat zich ongeveer een jaar na deel 1 afspeelt. Iedereen heeft, ondanks de heftige gebeurtenissen, zijn leven weer aardig op de rit. Tot de twee personen opduiken die het hebben voorzien op de prestigieuze advocatenfamilie.

Er spelen verschillende thema’s een rol: leugens, bedrog, vreemdgaan, loverboys, geheimen en vermissingen. Je valt van de ene situatie in de andere. De personages worden niet erg uitgediept, maar er gebeurt genoeg om je aandacht gevangen te houden. Wel doet het verhaal hier en daar geforceerd aan door zoveel tegelijkertijd te laten plaatsvinden. De spanning is in het begin nog niet al te hoog. Pas op het eind van het boek komt daar verandering in. De plot is onverwachts en niet voorspelbaar. Pas helemaal op het eind wordt de ware toedracht onthuld.

Verlos ons van het kwade is een waardig vervolg op In de naam van de vader. De pater familias die in deel 2 niet fysiek aanwezig is, heeft nog steeds een sturende rol in de verschillende familiekwesties. Het is echt aan te raden om met deel 1 te starten om de onderlinge verhoudingen binnen de familie te kunnen volgen. Maar dan ben je ook verzekerd van een aantal uren leesplezier.

De crime compagnie

★★★★
Verlos ons bolTitel: Verlos ons van het kwade | Auteur: Linda Jansma | Uitgeverij: De Crime Compagnie | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 282 pagina’s | ISBN13: 9789461095787 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 22-02-2022 | Prijs: €21,99, e-book €11,99 en luisterboek €18,99 | Bestellen

Storytel header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.