Vinex


VinexEen doorsnee nieuwbouwbuurt?

In Amstelveen wonen in een nieuwbouwwijk al meerdere gezinnen. Ook Hein en Simone nemen daar hun intrek, zij zijn afkomstig uit Amsterdam, maar ze kiezen er nu voor wat landelijker te gaan wonen. Geleidelijk aan ontdekken we dat dat niet de enige reden is, ze dragen een groot duister geheim met zich mee. In het gezin van Evi en Thijs heerst onvrede over het vele werken van Thijs, waardoor Evi haar vermaak op een andere manier zoekt. In de buurt woont ook Joyce, een politieagente die na een traumatisch gebeuren herstellende is van haar PTSS. Ze heeft er erg veel moeite mee en besluit zelf een klein onderzoek te starten.

Verder speelt er ook een verhaallijn rond Lina, een meisje van 17, dat gaat schoonmaken bij Hein en Simone en een gruwelijke ontdekking doet. Zo dragen al deze mensen geheimen met zich mee, die je als lezer langzaamaan gaat ontdekken. Om de saamhorigheid in de buurt te vergroten, wordt besloten een buurtfeest te organiseren. Maar dat loopt volledig uit de hand.

Vinex is een thriller waarin de hoofdpersonen allemaal hun eigen geheimen hebben, die je al lezende te weten komt. Daardoor wordt ook de spanning langzaam opgebouwd tot op het buurtfeest de boel volledig escaleert. En wel op een verrassende manier.

Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven, waardoor je van alle kanten te weten komt, wat de verschillende motieven van de diverse personages zijn. Het boek kent korte hoofdstukken, wat erg vlot en prettig leest. Bovendien zorgt een kleine cliffhanger aan het eind van sommige hoofdstukken ervoor dat je steeds een stuk verder wilt lezen. Verder veroorzaakt het niet alledaagse verhaal de nodige spanning. De escalatie op het buurtfeest zorgt voor een onverwachte wending met een afloop die je zeker niet verwacht.

De karakters zijn goed neergezet en uitgewerkt, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de drijfveren van ieder persoonlijk. Voor sommige personages kun je begrip opbrengen voor hun handelen, ook al kan lang niet alles door de beugel. Het verhaal over Lina, die wees is geworden op jonge leeftijd en in diverse pleeggezinnen is geplaatst, voegt een extra dimensie toe aan het boek. Vinex is een thriller met een origineel onderwerp, waarin niet alles volgens de regels verloopt, maar die wel heel veel afwisseling biedt. Er is sprake van een onderhuidse spanning, die je niet op het puntje van je stoel laat belanden, maar die wel zorgt voor een verhaal waarvan je wilt weten hoe het afloopt.

★★★★
VinexTitel: Vinex | Leesfragment | Auteur: Bernice Berkleef  | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: thrillers, Nederlandstalige thrillers | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789044354942 | Verkrijgbaar sinds: februari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 8 april 2023 | Prijs: €21,99, luisterboek €12,99 en e-book €4,99 | Online te bestellen via Bol.com

The House of Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.