De gastenlijst


Recensie De gastenlijst door Antoinette van Steeg:
Het feest van het jaar. Wie zou er geen moord doen voor een plekje op…

Vorig jaar las ik het debuut van Lucy Folley De jachtpartij. Nu is haar tweede boek De gastenlijst uitgekomen. Dit keer speelt het verhaal zich af op een Iers eiland waar een storm heerst.

Zodra ik begon met lezen, herkende ik de schrijfstijl van Folley. Zeer korte hoofdstukken geschreven vanuit verschillende personages. Daarnaast wordt verteld vanuit twee verschillende tijdsperiodes: de avond van de bruiloft en een dag eerder. Hierdoor krijgt de lezer steeds beter een beeld van de gebeurtenissen vanuit voornamelijk vijf personages. Later in het boek volgt nog een zesde personage.

In De gastenlijst maken we kennis met de zelfverzekerde Will en Julia, die hun bruiloft vieren op het eiland waar Aoife samen met haar man een prachtig vijftiende-eeuws verblijf heeft op een Iers eiland. Aoife is weddingplanner en heeft gereageerd op een bericht van Julia, die een bekend blog beheert. Will is daarnaast bekend van televisie. Ze willen de perfecte bruiloft met hun vrienden en familie.

Naast deze drie hoofdpersonages lezen we ook de gebeurtenissen vanuit Olivia, de jongere zus van Julia, Johnno, de beste vriend van Will en Hannah, de vrouw van Charlie, die al jaren de beste vriend van Julia is. Maar wat hebben de personages met elkaar gemeen en waarom moest een van de mensen op het eiland dood?

De gastenlijst is een boek dat enorm vlot leest en voor ik het wist, was ik al een eind in het verhaal. Zo halverwege werd mij wel duidelijk wie uiteindelijk het slachtoffer werd, maar de dader zag ik toch niet helemaal aankomen. Folley weet heel langzaam het verhaal te ontrafelen en de personages een gezicht te geven. Doordat ze het beschrijft vanuit meerdere personages verdacht ik meerdere mensen. Jaloezie, wantrouwen en oud zeer zijn belangrijke thema’s die het verhaal vormen.

Waar De jachtpartij mij niet helemaal kon overtuigen, had ik dit zeker wel bij De gastenlijst. Dit boek kent meer spanning en maakt meerdere mensen verdacht. Dit boek kent ook minder hoofdpersonages waardoor het boek voor mij meer tempo en spanning kende.

De gastenlijst heeft mij echt een paar heerlijke leesuurtjes opgeleverd en het boek was best snel uit. Ik wilde gewoon weten wat de beweegreden van de dader was. Uiteindelijk sloeg ik het boek met een tevreden zucht dicht.

Folley heeft met dit boek mij echt meer overtuigd van haar kunnen. Ze weet te spelen met het psychologische aspect waardoor de lezer het boek lastig kan wegleggen. Ik kijk nu echt met plezier uit naar haar volgende boek. Als dit net zo vlot geschreven is als dit boek, dan belooft dat de lezer alvast een plezierig uitzicht.

★★★★
Titel: De gastenlijst | Leesfragment | Auteur: Lucy Folley | Uitgeverij Boekerij | Categorie: psychologische thrillers | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789022591765 | Verkrijgbaar sinds: 06-11-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 06-12-2020 | Prijs: € 19.99 en e-book € 8.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.