De gouden lepel


De gouden lepelRaadselachtige whodunnit

De gouden lepel is het debuut van Jessa Maxwell met een origineel onderwerp waarin een bakwedstrijd, zoals Heel Holland bakt, vermengd wordt met thrillerelementen. The Bake Week vindt jaarlijks plaats op het gotische landgoed van Betsy Martin. Zij staat bij het publiek bekend als de ‘grootmoeder’ van Amerika, de chef-kok, die al diverse boeken op haar naam heeft staan. Zij is presentator en oprichter van de show. Maar dit jaar voor het eerst krijgt ze een co-host toegewezen, namelijk de populaire en arrogante Archie Morris.

Het boek start met een spannende proloog die middenin de bakweek valt. Daarna worden in een persbericht de zes deelnemers voorgesteld, drie mannen en drie vrouwen. Dan wordt het verhaal vervolgd vanaf de start van de bakweek. De zes deelnemers druppelen binnen en krijgen allemaal een eigen kamer toegewezen op het landgoed. Ze kunnen niet wachten om de volgende dag de eerste opdracht te gaan uitvoeren. Al tijdens de eerste dag is er sprake van sabotage, zodat daardoor aan het eind van de dag de eerste deelnemer moet vertrekken. Dat gaat nog twee dagen zo door tot er iemand doodgaat en iedereen verdachte is.

De gouden lepel is geschreven vanuit meerdere perspectieven. Bij de zes deelnemers is er sprake van een ik-perspectief, terwijl Betsy Martin het perspectief van een alwetende verteller kent. Dat zorgt ervoor dat je als lezer vanuit verschillende invalshoeken een kijkje achter motieven en achtergronden voorgeschoteld krijgt. De spanning in het verhaal komt langzaam op gang. Er gaat heel veel tijd zitten in het leren kennen van de hoofdpersonen en hun geheimen. Ook ontstaan er daardoor allerlei verdenkingen over wie de sabotage gepleegd heeft. Ook het landgoed zelf kent een verborgen geschiedenis die een belangrijke rol speelt in het verhaal.

De mix van een bakweek en allerlei verborgen geheimen is een originele vondst. Hoewel De gouden lepel niet nagelbijtend spannend is, blijf je wel lezen om achter de ware toedracht te komen. Telkens wordt er weer een tipje van de sluier opgelicht en krijg je weer aanvullende informatie via een van de hoofdpersonen. Dat maakt het verhaal tot een vermakelijke whodunnit die allerlei verrassende wendingen heeft. De schrijfstijl van Jessa Maxwell is prettig en toegankelijk. De aantrekkelijke cover van het boek toont de gouden lepel, de felbegeerde trofee voor de winnaar die aan het eind van de week bekend wordt. Dit zal er zeker toe bijdragen dat het boek in de winkel de aandacht trekt. De gouden lepel is een veelbelovend debuut dat zeker naar meer smaakt.

★★★★
De gouden lepelTitel: De gouden lepel | Auteur: Jessa Maxwell | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | Categorie: thrillers, psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 290 pagina’s | ISBN13: 9789021035956 | Verkrijgbaar sinds: april 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25 april 2023 | Prijs: €21,99, e-book €12,99 en luisterboek €14,99 | Online te bestellen via Bol.comLuitingh Sijthoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.