De kliniek


Recensie De kliniek door Hannie van Grol:
Het leven in een tbs-kliniek

Sanne Molenaar neemt na haar artsenexamen een baan aan in een tbs-kliniek, omdat haar vriend liever niet heeft dat ze een baan verder weg accepteert. Van deze plek is hij overigens ook niet gecharmeerd en dat laat hij overduidelijk merken. De spanningen tussen Brandon en Sanne lopen steeds verder op. Sanne komt erachter dat Brandon er een andere agenda op nahoudt en ze wijst hem de deur. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Deze geschiedenis speelt door het hele verhaal een grote rol.

In de kliniek stuit Sanne op andere problemen. Van sommige collega’s krijgt ze absoluut geen hoogte en ze voelt dat er achter haar rug om bepaalde zaken stiekem besproken worden. Dan ontdekt ze dat er bepaalde zaken niet kloppen en ze komt achter een groot geheim. Onzeker wie ze nog kan vertrouwen probeert ze voorzichtig verschillende collega’s te polsen. Maar kiest ze de juiste of loopt haar leven steeds meer gevaar?

Al vanaf de proloog word je het boek ingetrokken. De afwisseling tussen privé en werkomgeving houdt de aandacht gevangen. Van een onzekere vrouw zie je Sanne langzamerhand veranderen in iemand die opkomt voor zichzelf en zich niet meer laat intimideren. Dat dit wat te simpel verloopt, schaadt het verhaal niet. Het gevoel zich te moeten aanpassen aan anderen wordt omgezet in zelfbewust gedrag.

Het boek De kliniek leest vlot, de spanning wordt langzaam opgebouwd en loopt naar het einde toe behoorlijk op, zodat je door wilt blijven lezen om te weten hoe de plot in elkaar zit. Martine Kamphuis heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je op een aangename manier door het boek heen gaat. Bovendien werkt ze de karakters goed uit, er is sprake van psychologische diepgang. Dat laatste is natuurlijk niet verwonderlijk, ze heeft geneeskunde gestudeerd en is werkzaam als psychiater.

Het is interessant te lezen hoe het leven in een tbs-kliniek reilt en zeilt. De verschillende problematieken worden uitgebreid besproken en neergezet, wat het boek echt een psychologisch tintje geeft. De sfeer die Martine Kamphuis in dit boek heeft geschetst, voelt beklemmend en creepy aan door de vreemde gebeurtenissen die zich daar afspelen. De machtsspelletjes en het geweld zorgen voor een boeiende en originele setting.

Martine Kamphuis heeft weer een spannend verhaal aan haar oeuvre toegevoegd en hopelijk is De kliniek het eerste deel van een nieuwe serie, want er zijn zeker nog enkele open eindjes die om een vervolg vragen.

★★★★
Titel: De kliniek | Auteur: Martine Kamphuis | Uitgeverij De Crime Compagnie | Categorie: psychologische thriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 300 pagina’s | ISBN13: 9789461094681 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 27-01-2021 | Prijs: € 19.95 en e-book € 6,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.