De terugkeer


Recensie De terugkeer door Jolanda Kalkman:
“Soms heb je gewoon geen keuze.” Blz. 14.

Wanneer agent Gary en agent Cheryl bij het huisje aankomen, weten ze al dat het foute boel is. De misselijkmakende geur, de zoemende vliegen en de afschuwelijke stilte verraden wat er gebeurd is met de bewoners van het huisje, een jonge vrouw en haar zoon. Maar het zijn de letters in onmiskenbaar rood op de muur die niet te missen zijn: “Niet mijn zoon”.

Op het moment dat Joe Thorne het bericht in zijn mailbox heeft geopend, weet hij dat hij deze mail niet zomaar in de prullenbak kan gooien. “Ik weet wat er gebeurd is met je zusje. Het gebeurt opnieuw.” Deze woorden laten hem niet meer los. Daarom besluit hij na 25 jaar terug te keren naar zijn geboortedorp Arnhill. Daar trekt hij in het verlaten huisje waar nog geen drie weken geleden een afschuwelijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Om geld te verdienen neemt hij een baan aan op zijn oude school als leraar Engels. Maar al gauw lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en de gebeurtenissen van 25 jaar geleden zich herhalen. Er zijn nog steeds dezelfde pestkoppen die de meest verschrikkelijke treiterijen uithalen. Ook de slachtoffers zijn niet veranderd. Al zijn ze wel van een nieuwe generatie.
Om er achter te komen wat er met zijn zusje Annie is gebeurd, moet Joe terug naar de geheime opening van de mijnen. De mijnen waar hij als kind al eens was geweest en waarin zijn vader had gewerkt. De plek waar het meest afschuwelijke had plaatsgevonden en waar geen weg terug is…of toch wel?

“Toen hoorde ik weer een ander geluid. Getrippel, gekrabbel. De kevers.
Ze kwamen weer uit de wanden. Ze waren op zoek naar ons.” Blz. 210.

De terugkeer is de tweede thriller van C.J. Tudor. Van haar eerste triller, De Krijtman, was ik erg onder de indruk. Ik kan nooit meer normaal naar een krijttekening kijken!
Mijn verwachtingen waren dan ook erg hoog gespannen en ik keek er erg naar uit om haar tweede thriller te gaan lezen.

De terugkeer is een op zich zelf staand boek. Maar wat wel erg leuk is, zijn de eenvoudige verwijzingen naar De Krijtman. Wanneer je het eerste boek niet hebt gelezen, zal het je niet opvallen, maar de oplettende lezers die haar debuut hebben gelezen, zullen ongetwijfeld even terug denken aan De Krijtman!

“Annie en ik waren altijd buiten. We maakten grote krijttekeningen op straat, en als het regende zaten we binnen te kaarten.” Blz. 32.

Vanaf de eerste bladzijde zat ik op het puntje van mijn stoel. Ik vond het erg spannend en goed in elkaar zitten. Maar er waren ook stukjes die voor mij bijna te spannend waren! Ik hoop nooit het getrippel en gekrabbel te horen!
Ook had ik geen idee welke kant het verhaal uit zou gaan. Op het moment dat je denkt te weten hoe het in elkaar zit, blijkt het verhaal toch weer een andere kant op te gaan.

C.J. Tudor heeft een prettige manier van schrijven. Ze weet je in het verhaal te zuigen en je niet meer los te laten. Het verhaal is van tijd tot tijd erg duister en weet je kippenvel te bezorgen. Toch wil je weten hoe het verder gaat.

Het enige wat voor mij een raadsel is, is de afbeelding op de cover. De sfeer past helemaal bij het eerder verschenen boek, maar lucifers spelen geen rol in het verhaal. Maar eigenlijk was dit het enige minpunt dat ik kon vinden.
Ik heb ervan genoten en ik kijk erg uit naar haar volgende thriller. Daarom waardeer ik het boek met 4 sterren.

“vertrouw nooit iemand die een boekenkast heeft vol boeken die nooit zijn gelezen. Of erger nog, die zijn boeken met de omslag naar voren op de plank zet.
Zo iemand is geen lezer. Zo iemand is een uitslover.” Blz. 200.

★★★★
Titel: De terugkeer | Leesfragment | Auteur: C.J. Tudor | Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: Psychologische thrillers | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek of E-book| 384 pagina’s | ISBN13: 9789400510753 | Verkrijgbaar sinds: 4-6-2019 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 30-07-2019 | Prijs: €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.