De weg naar huis


De weg naar huisRecensie De weg naar huis door Hannie van Grol:
Een zinderend spannende thriller 

De weg naar huis begint meteen met een proloog die je doet huiveren. Daarna maken we kennis met Jules Tanberg, die op zaterdagavond een dienst overneemt van zijn vriend Caesar, die bij een telefoondienst angstige vrouwen begeleidt op weg naar huis. Even na tien uur die avond wordt hij gebeld door Klara, die hem per ongeluk aan de lijn krijgt, omdat haar telefoon de lijn vanuit haar broekzak gebeld heeft. Klara is behoorlijk in paniek, want ze vertelt achtervolgd te worden door een moordenaar die het op haar heeft voorzien en haar sterfdatum in bloed op een slaapkamermuur heeft geschreven. Nog een kleine twee uur en dan gaat die datum in.

Jules probeert uit alle macht haar aan de telefoon te houden, ondanks dat ze aangeeft dat ook Jules gevaar loopt door contact met haar te hebben. Hij probeert op een zeer invoelende manier de communicatie in stand te houden. Tijdens het gesprek vertelt zowel Jules als Klara wat hen in het verleden heeft beziggehouden en welke traumatische ervaringen ze beiden, ieder op hun eigen manier, meegemaakt hebben. Het perspectief wisselt tussen beide personages en af en toe maken we een sprong terug in de tijd, wat wel telkens zeer duidelijk wordt aangegeven.

In De weg naar huis is er sprake van het nodige geweld. Deze thriller raakt hier en daar aan het genre horror en blijft spannend van het begin tot het eind. Een belangrijk thema in dit boek is huiselijk geweld, maar ook seksueel misbruik passeert de revue. Het verhaal is beeldend en meeslepend geschreven. Als je eenmaal begonnen bent aan deze thriller, is het moeilijk het boek aan de kant te leggen. De dynamiek tussen de beide personages is goed voelbaar en duidelijk uitgewerkt. De getraumatiseerde hulpverlener Jules en de misbruikte Klara die ook getiranniseerd wordt door haar man, houden elkaar goed in evenwicht.

De spanning in De weg naar huis is goed opgebouwd. Langzaam wordt er steeds een beetje informatie prijsgegeven, waardoor je weer een totaal andere kijk krijgt op het geheel. En zoals je gewend bent van Fitzek word je het hele verhaal door steeds getrakteerd op een nieuwe plottwist, die je absoluut niet aan zag komen. En dan komt als klap op de vuurpijl het daverende slot, dat je totaal verbijsterd achterlaat, mindblowing! Constant ben je op zoek naar wie nou de waarheid spreekt, hoe het verhaal in elkaar zit en wie de gevreesde moordenaar is. Hoewel je hier en daar het gevoel krijgt, dat niet alles even geloofwaardig is, past ieder detail naadloos in het geheel.

Fitzek is de meest verkochte thrillerauteur van Duitsland en in Nederland zijn zijn boeken ook zeer geliefd. En met De weg naar huis heeft hij weer een knap staaltje werk afgeleverd met deze psychologische thriller. Bij Fitzek ben je verzekerd van spanning en verrassende plotwendingen met als apotheose een totaal onverwacht slot. Hopelijk laat zijn volgende boek niet al te lang op zich wachten.


The House of Books

★★★★
De weg naar huisTitel: De weg naar huis | Auteur: Sebastian Fitzek | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 352 pagina’s | ISBN13: 9789044362190 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 24-12-2021 | Prijs: €23,99, e-book €3,99 en luisterboek €12,99 | Bestellen

 

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.