Drie


DrieRecensie Drie door Pierre Peeters:
De titel van het boek Drie verwijst naar drie vrouwen die slachtoffer worden van de flamboyante advocaat Gil, getrouwd en vader van twee kinderen. Via een datingsite komt hij in contact met lerares Orna. Zij is net gescheiden, leeft samen met haar zoontje en wil opnieuw een houvast in haar leven. Zij ontdekt dat Gil niet de man is voor wie hij zich uitgeeft en graaft zo als het ware haar eigen graf. Later valt de Letse uitzendkracht Emilia aan Gil ten prooi gevolgd door Ella, een gehuwde studente die heel toevallig met Gil in contact komt in de koffieshop waar zij aan haar eindwerk werkt. Maar niet alles is wat het lijkt!

Ik kende deze Israëlische auteur D.A. Mishani niet en wist niet wat ik mocht en kon verwachten. Mishani heeft mij alleszins niet ontgoocheld.

Het boek bestaat uit drie opeenvolgende delen, elk aan een vrouw gewijd. Voor de setting van het verhaal koos de auteur voor de afgelegen wijk Holon van de anders zo bruisende Israëlische stad Tel Aviv.

Ik heb genoten van dit boek, waarin de auteur drie vrouwen met een heel verschillende achtergrond portretteerde en hij heel secuur hun levens uit de doeken deed. Hij wist hun karakters heel grondig uit te diepen, etaleerde hun emoties en hun verwachtingen bij de relatie die ze aangingen. Hij kroop als het ware in de hoofden van de drie slachtoffers.

Wat opvalt aan deze roman, is dat niet de criminele gedachten en daden van de dader centraal staan, maar wel de levens van de drie vrouwen. De dader van wie we nooit de drijfveer van zijn daden kunnen achterhalen, heeft wel een rol in het verhaal. Maar het leek mij alsof hij een fait divers, een bijkomstigheid in het verhaal is, maar eentje die tot drie keer toe een belangrijk en ingrijpend einddoel voor ogen heeft.

De auteur heeft een heel vlotte beschrijvende schrijfstijl. Hij wist mij als lezer steeds te boeien met zijn prangende en diepgaande dialogen, ook omdat hij de verhaallijnen heel goed heeft uitgewerkt en de spanningsboog gestaag opbouwde naar een werkelijk verrassende plot toe.

In het boek Drie worden af en toe joodse begrippen aangehaald, maar tot mijn spijt ontbrak een verklarende woordenlijst van deze begrippen.

Ik vind de erg mooi ogende cover met de drie perziken en een vlinder net een stilleven.

In eerste instantie had ik het raden naar de betekenis ervan. Na het lezen van het boek vermoed ik dat de drie perziken een verwijzing naar de drie vrouwen zijn en de vlinder naar advocaat Gil die fladdert van het ene naar het andere slachtoffer.

Deze psychologische thriller met heel veel diepgang en een aparte benadering van het dader – slachtoffer profiel, waardeer ik graag met 4 sterren.

Arbeiderspers

★★★★
DrieTitel: Drie | Auteur: D.A. Mishani | Vertaler: Ruben Verhasselt | Uitgever: De Arbeiderspers | Categorie: Psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789029544443 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 14-12-2021 | Prijs: €21,99 e-book €13,99 | Bestellen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.