Gestrand


GestrandPsychologische thriller met een bovennatuurlijk tintje

Voor een realityprogramma op de tv worden acht mensen, vier mannen en vier vrouwen, voor een jaar naar een onbewoond eiland bij Schotland gebracht. Ze moeten er trachten te overleven, wat onderling de nodige spanningen oplevert. Hoofdpersoon Maddy heeft zich hiervoor opgegeven, omdat ze een heel andere wending aan haar leven wil geven. Haar ouders zijn door een auto-ongeluk om het leven gekomen en Maddy blijft alleen achter. In haar jeugd is ze heel beschermd opgevoed en klein gehouden. Deze onderneming zal een hele uitdaging voor haar worden. Haar introverte karakter zorgt ervoor dat het contact met haar groepsgenoten niet optimaal is. Sterker nog, ze wordt gepest en buitengesloten.

Na een jaar staat de groep op de uitgerekende datum aan het strand te wachten op de boot die hen terug zal brengen naar het oude leven. Maar na zonsondergang is er nog geen boot gearriveerd. Klopt de datum niet? Is dit opzet vanuit de organisatie? Ook de dagen erna worden ze niet opgehaald en zijn ze gedwongen hun leven op het eiland voort te zetten. Maddy leeft eenzaam, afgewezen door de rest van de groep, verder. Het wordt steeds lastiger voor haar om te overleven, omdat de pesterijen alleen maar toenemen.

Na een spannende proloog begint het verhaal met een interview van Maddy, omdat ze deel mag nemen aan deze uitdaging. Vol goede moed start de onderneming. Langzamerhand blijken er spanningen onderling te ontstaan en omdat Maddy eigenlijk een buitenbeentje is, krijgt zij van alles te verduren tot ze haar volledig buitensluiten. Gestrand is geschreven vanuit het perspectief van Maddy. Het verhaal op het eiland wordt in chronologische volgorde verteld, maar wordt hier en daar afgewisseld met cursieve teksten die vertellen hoe de situatie is na terugkomst in haar oude leven. Aanvankelijk is niet precies duidelijk hoe het verloop van de reis is geweest, maar langzamerhand wordt de plot duidelijk tot we op het eind verrast worden door nog een onverwachte wending.

Gestrand wordt rustig opgebouwd. Langzaam wordt duidelijk hoe het leven op het eiland eraan toeging, ook wordt er veel verteld over de soms barre leefomstandigheden daar. Maar beetje bij beetje wordt de spanning opgevoerd. De sfeer wordt beangstigend, er ontstaat steeds meer dreiging. Het is vechten voor je leven ten koste van de anderen in de groep. Maddy staat er alleen voor tegenover de rest van de groep. Gestrand boeit vanaf het begin, al is het eerst voornamelijk door de zware manier van overleven, later komt daar de beklemming bij van een groep die uit is op eigen gewin ten koste van Maddy. De dreiging wordt steeds groter en Maddy moet vechten voor haar leven.

De psychologische oorlogsvoering is sterk neergezet, ook het karakter van Maddy is goed uitgediept. De andere personages blijven wat achter, maar voor het verhaal is dat niet wezenlijk. De groepsdynamiek komt wel goed uit de verf. Al met al is Gestrand een interessant, spannend en psychologisch goed uitgewerkt boek. Een extra dimensie geeft het bovennatuurlijke tintje dat door de mythe die er bestaat over het eiland, eraan toe wordt gevoegd. Een boek dat boeit van het begin tot het eind, ook door de wederwaardigheden die de groep meemaakt in de loop van het jaar op een onbewoond eiland. Een aanrader!
ambo

★★★★
GestrandTitel: Gestrand | Auteur: Sarah Goodwin | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | Te beluisteren via Storytel |  336 pagina’s | ISBN13: 9789026358807 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-06-2022 | Prijs: € 21,99, e-book € 12,99 | Bestellen

Storytel logo2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.