Vuurvogel


Vuurvogel 3DRecensie Vuurvogel door Sandra Hutchison:
Schaakspel tussen leven en dood

Vuurvogel is het pakkende debuut van auteur Jozef Hoek, een geslaagde combinatie van een roman en een thriller, waarbij het stockholmsyndroom op een originele manier belicht wordt.

De auteur neemt ruim de tijd om de hoofdpersonages aan zijn lezers voor te stellen. Hij gaat daarbij diep in op hun specifieke werkzaamheden en hun persoonlijke geschiedenis. De informatie die je direct aan het begin van het verhaal toegeworpen krijgt, is wat veel. Omdat diverse personages achter elkaar besproken worden, vond ik het in eerste instantie ook lastig om alle informatie in mij op te slaan. Maar later in het boek bleek de verkregen informatie wel te zorgen voor de diepgang in het geheel. Echter, ik had deze informatie liever in wat kleinere porties, verspreid over de diverse hoofstukken, ontvangen.

De verhaallijn wordt echt interessant vanaf de ontmoeting tussen Rafael en de verpleegkundige Josephine. Zij wordt tijdens hun eerste date ernstig mishandeld door Rafael en geeft hem aan bij de politie. Hierdoor komt zijn baan bij een beveiligingsfirma op losse schroeven te staan. In plaats van de schuld bij zichzelf te zoeken besluit hij wraak te nemen op Josephine, die zich in zijn ogen aan hem opdrong. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar als Rafael dacht dat zijn revanche een koud kunstje zou zijn, komt hij bedrogen uit. Josephine neemt uit zelfbehoud een drastisch besluit met alle gevolgen van dien.

Jozef Hoek heeft een aangename schrijfstijl. Hij lijkt een aantal keer sterk van zijn verhaallijn af te dwalen, maar uiteindelijk sluiten alle door hem gekozen wendingen goed op elkaar aan. Toch hadden sommige dialogen en de beschrijvingen van bepaalde personages naar mijn smaak wel wat korter gemogen. Hiermee wordt de eerder opgebouwde spanningsboog een tikkeltje ontkracht. Echter, de personages en de verhaallijn zijn meeslepend genoeg om het boek zo snel mogelijk uit te willen lezen. De wankele relatie tussen Josephine en Rafael intrigeert. De auteur speelt handig met de psychologische gedragingen van dader en slachtoffer en geeft de lezer een bijzondere kijk op zowel het limasyndroom als op het overbekende stockholmsyndroom.

Al met al is Vuurvogel een bijzondere misdaadroman met originele wendingen, een aanrader. Ik hoop in de nabije toekomst nog veel boeken van deze auteur te mogen lezen.

Vector

★★★★
VuurvogelTitel: Vuurvogel | Leesfragment | Auteur: Jozef Hoek | Scholten Uitgeverij | Categorie: Psychologische thrillers, Misdaadromans  | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 318 pagina’s | ISBN13: 9789492959966 | Verkrijgbaar sinds: september 2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 07-04-2021 | Prijs: €18.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.