Het voorteken


Recensie Het voorteken door Hannie van Grol:
Al is de leugen nog zo snel…

In november 1994 in het plaatsje Marbäck in Zweden verwoest een grote brand de boerderij van Lovisa Markström. Haar vermoorde lichaam wordt in huis gevonden en in de buurt wordt Edvard Christensson ontdekt door Vidar Jörgensson, die hem arresteert. Edvard had een relatie met Lovisa en vanwege zijn opvliegende karakter is hij de verdachte. Zijn neefje Isak Nyqvist, op dat moment acht jaar oud, is behoorlijk teleurgesteld in zijn oom, ze hadden een goede band samen. Hij ziet het als een teken dat hijzelf ook wel eens die slechte eigenschappen geërfd zou kunnen hebben.

Het verhaal speelt zich af in drie tijdsperiodes. Het begint in 1994, gaat dan naar 2004 waarin de storm Gudrun huishoudt en springt uiteindelijk naar 2017. Al die tijd heeft de agent Vidar getwijfeld, of Edvard wel de juiste verdachte is. Als Isak dan verdwijnt, gaat Vidar naar hem op zoek, ondanks dat hij zijn baan bij de politie heeft opgezegd in verband met relatieproblemen. Hij is niet in staat deze gebeurtenis los te laten en uiteindelijk na 23 jaar wordt het raadsel opgelost.

Het boek Het voorteken kent een traag verloop. Er wordt veel uitgeweid met allerlei details die niet echt van belang zijn voor de voortgang van het verhaal. Wel staat het vol met mooie karakterbeschrijvingen. Ook de sfeer wordt goed neergezet. De schrijfstijl is toegankelijk. Soms is er sprake van een alwetende verteller die ineens in het verhaal interrumpeert met een korte opmerking. Het perspectief wordt telkens afgewisseld naar een ander personage. Als geschreven wordt vanuit de achtjarige Isak, is de stijl wat kinderlijker, meer zoals de gedachten van een kind van die leeftijd verwoord worden.

De auteur Christoffer Carlsson is geboren in Halmstad in de buurt van Marbäck. Hij is dus goed op de hoogte van die omgeving. Hij is criminoloog en heeft genoeg zaken onder ogen gehad om een gedegen onderzoek neer te zetten. Het voorteken is zijn achtste boek en zoals vaker in zijn boeken komen er autobiografische stukken in voor. In dit boek is Isak een personificatie van zichzelf op de leeftijd van acht jaar. Ook hij werd gepest en hoorde er niet altijd bij. Die gevoelens weet hij feilloos neer te zetten.

Voor diegenen die houden van Scandinavische thrillers met een traag verloop, maar wel met een plot die goed in elkaar zit, al komt die wat snel op het laatst, heeft met Het voorteken zeker een aantal fijne leesuurtjes voor de boeg.

★★★★
Titel: Het voorteken | Auteur: Christoffer Carlsson | Uitgeverij Cargo | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als paperback, E-book  en luisterboek | 424 pagina’s | ISBN13: 9789403178004 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 20-01-2020 | Prijs paperback: € 19,99, E-book €11,99, luisterboek €14,99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.