Paradijs


ParadijsRecensie Paradijs door Sheila Vermeulen:
Wat doe je voor vrijheid en hoever ga je voor erkenning?

Emir Lund is opgegroeid achter de muren die Järva gescheiden houden van de rest van Stockholm. En juist in deze zogenaamde aandachtswijk wil de minister van binnenlandse zaken een politieke bijeenkomst houden.

Kort na aanvang van haar toespraak wordt minister Eva Basarto Henriksson ontvoerd. De Zweedse veiligheidsdienst zit met de handen in het haar en besluit de recent opgepakte Emir zijn wijk in te sturen om hen te helpen de minister te redden.

“Emir kon de bak nu niet in, dan zou het gebeurd zijn. Hij moest deze juten gewoon afknallen: gaten maken in de een na de ander. Niemand wist dat ze hier waren …”-Jens Lapidus

Met een levenslange gevangenisstraf in het vooruitzicht besluit Emir de opdracht te accepteren. Als hij slaagt, zal hij een vrij man zijn, maar in Järva staat alles en iedereen op scherp.

Paradijs van Jens Lapidus is een boeiende thriller over een verscheurd Zweden en een door muren verdeeld Stockholm.

Deze thriller van Jens Lapidus heeft een unheimische sfeer die vooral in Järva goed tot zijn recht komt, maar ook bij een aantal bewoners van het geprivilegieerde Stockholm is deze sfeer voelbaar. In Paradijs leiden privileges niet automatisch tot geluk, maar moeten de bewoners van de aandachtswijken daar wel harder voor vechten.

Paradijs wordt verteld vanuit meerdere personages, die zich niet allemaal aan dezelfde kant van de muur bevinden en daardoor niet dezelfde kijk op hun maatschappij hebben. Hierdoor krijg je, naast een blik op de situatie vanuit verschillende perspectieven, ook inzicht in de beweegredenen en de beleving van deze karakters.

Het verhaal van Jens Lapidus is niet alleen spannend, het herbergt ook een aantal verrassingen en het weet je aandacht vast te houden door niet alles in één keer op tafel te leggen. Verhaallijnen ontwikkelen zich niet altijd in de verwachte richting en bij sommige personages heb je in eerste instantie nog geen idee waarom deze gevolgd worden. Pas in de loop van het verhaal wordt er steeds meer duidelijk.

Paradijs is een boeiende en meeslepende thriller over een door ongelijkheid verscheurde maatschappij. Dit verhaal heeft een duidelijk einde, maar biedt de lezer ruimte om te fantaseren over hoe het de personages verder zal vergaan. Paradijs van Jens Lapidus krijgt 4 sterren van mij.awbruna

★★★★
Paradijs bolTitel: Paradijs | Auteur: Jens Lapidus | A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789400514256 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 30-01-2022 | Prijs: €22,99 en e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.