Poolnacht


Poolnacht 3DRecensie Poolnacht door Hannie van Grol:
IJskoude donkere dreiging

Poolnacht is het derde deel in de serie Donker IJsland. De delen zijn apart te lezen, maar het is jammer om de privé-ontwikkelingen van de hoofdpersonen te missen. Dat geeft het verhaal net wat meer diepte en spanning. Dit boek verscheen al in 2012 in IJsland, waar inmiddels in deze serie al zes delen zijn uitgekomen. Hopelijk gaan die ook op de Nederlandse markt komen.

In Poolnacht lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. De personages die in de eerdere delen al een hoofdrol vervulden, zijn weer aanwezig. Ari Thór, de jonge politieagent uit het stadje Siglufjörður in het noordelijke deel van IJsland, verdiept zich in een cold case uit de jaren 50 van de vorige eeuw, waarbij een vrouw in Héðinsfjörður op raadselachtige om het leven is gekomen. Is het moord of zelfmoord? Omdat het stadje in quarantaine is vanwege een dodelijk virus dat een toerist meegebracht heeft, kan hij hiervoor tijd vrijmaken.

In Reykjavik houdt televisiejournaliste Isrún zich bezig met meerdere zaken. Iemand overlijdt op verdachte wijze, er wordt een kind ontvoerd en de virusuitbraak in Siglufjörður is ook landelijk nieuws. Zodoende komt ze weer in contact met Ari, die van de gelegenheid gebruik maakt om aandacht te vragen in het nieuws voor zijn cold case zaak. Er komt nieuwe informatie binnen en samen met Isrún werkt Ari verder aan deze zaak.

De verschillende verhaallijnen lijken totaal geen verband met elkaar te houden in het begin van het boek, maar langzamerhand vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Het boek kent geen nagelbijtende spanning, maar het zoekwerk van zowel Ari als Isrún zorgt ervoor dat de aandacht gevangen blijft. Alhoewel de moeilijke IJslandse namen even wennen zijn, is het verhaal na een tijdje lezen steeds beter te volgen. De korte hoofdstukken zorgen voor een snelle wisseling tussen de verschillende gebeurtenissen.

Zoals in de twee eerdere delen is ook in dit boek de sfeer van donker IJsland goed invoelbaar. De kou, sneeuw en regen versterken de dreiging die er uitgaat van de oude geschiedenis in Héðinsfjörður, evenals het spookachtige beeld van het verlaten stadje Siglufjörður, dat in quarantaine is. De personages leren we steeds beter kennen, ook de problemen in hun privéleven worden langzamerhand meegenomen in het verhaal. Hoofdinspecteur Tómas komt ook even in dit boek voorbij, maar speelt geen prominente rol meer.

Naar het einde toe komt er steeds meer vaart in het verhaal en de onthullingen volgen elkaar steeds sneller op. Het boek blijft boeien door de goed beschreven personages, het gedegen zoekwerk van zowel Ari als Isrún en de onmiskenbare duistere dreiging van donker IJsland. Hopelijk worden de andere delen die in IJsland al zijn verschenen, snel vertaald en kunnen we verder met ongetwijfeld nieuwe zaken, maar ook met ontwikkelingen rond Ari, Kristín, zijn vriendin, en Isrún, want wat hun privésituatie betreft, zijn er nog verschillende open eindjes.

awbruna

★★★★
Poolnacht platTitel: Poolnacht | Serie: Duister IJsland- deel 3 | Auteur: Ragnar Jónasson | A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789400513662 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 24-05-2021 | Prijs: €20,99, e-book €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.