Voor onze zonden


Voor onze zondenRecensie Voor onze zonden:
De controversiële secretaris-generaal van het Rode Kruis wordt gekruisigd aangetroffen voor het hoofdkantoor van de organisatie in Kopenhagen wat onmiddellijk resulteert in een mediastorm. Heel veel verschillende meningen en ideeën worden rondgestrooid over de mogelijke dader(s), het motief en over de persoon van de vermoorde Georg Schmidt.

Maria Just, werknemer bij het politiemuseum, is bezig met het op poten zetten van een tentoonstelling over onopgeloste moordzaken. Tijdens haar opzoekingen stuit ze op gelijkenissen tussen de moord op de secretaris-generaal en een onopgeloste moord uit 1968 op commissaris Johannes Vinther en zijn vrouw Elisabeth Schwarz: het achtergelaten merkteken op de vermoorde topman vond zij terug in het dossier van de dubbelmoord.

Marie Just kan niet anders dan haar bevindingen met rechercheurs Mikael Dirk en Frederik Dahlin delen en wordt opgenomen in het onderzoeksteam. Hun onderzoek leidt uiteindelijk naar een waargebeurd experiment met Groenlandse kinderen dat in de jaren vijftig op initiatief van de Deense regering werd opgestart.

Journalisten en auteurs Line Holm & Stine Bolther hebben al enkele boeken op hun palmares en ze bundelden nu hun krachten wat resulteerde in ‘Voor onze zonden’, het eerste deel in een serie rond Mikael, Frederik en Maria.

Het verhaal is opgebouwd uit twee verhaallijnen: de moord op Schmidt die ter harte wordt genomen door het rechercheduo Mikael en Frederik naast de cold-case over de dubbelmoord die Maria uitvlooit. De verhaallijnen lopen mooi naast elkaar, doorkruisen elkaar soms en stromen uiteindelijk samen in een redelijk voorspelbare maar goed uitgewerkte plot.
De drie hoofdpersonages werden naar mijn gevoel heel realistisch neergezet. Naast hun beroepsmatige activiteiten hebben de auteurs ook oog gehad voor de privéomstandigheden en de persoonlijke leefwereld en interesses.

In dit boek komen nog heel wat randpersonages in beeld die allemaal hun deel hebben in het verhaal en voldoende diep werden uitgewerkt.

In het begin is er weinig vaart in het boek omdat de auteurs heel veel willen meegeven en verduidelijken wat de snelheid uit het verhaal wegneemt. Naarmate het verhaal verder wordt uitgediept, komt de vaart er gestaag in en beperken de schrijvers zich tot de hoofdzaak. De auteurs schetsten ook een naar mijn idee waarheidsgetrouw beeld van de Deense politieke scene. Fijn vond ik het feit dat een waargebeurd onderwerp uit de Deense geschiedenis in deze fictieve thriller werd verwerkt.

De auteurs hebben een vlotte schrijfstijl. Zij weten de lezer van begin tot einde te boeien en bij het verhaal te houden.

Voor onze zonden is een geslaagd en veelbelovend debuut. Ik ben er zeker van dat velen samen met mij uitkijken naar de volgende delen van dit Deense trio.

Dit boek heeft alles wat we van een Scandinavische thriller mogen verwachten: goed uitgediept, interessant onderwerp, kleurrijke personages, stevige verhaallijn en een uitstekende plot.

Ik waardeer dit boeiende en goed geschreven boek dan ook graag met vijf sterren.

★★★★★
Voor onze zondenTitel: Voor onze zonden | Auteurs: Line Holm & Stine Bolther | Uitgeverij: Volt | Categorie: Thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als: paperback en luisterboek | 480 pagina’s | ISBN13: 9789021436562 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 13-04-2022 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.