Wie zonder zonde is


Recensie Wie zonder zonde is door Hannie van Grol:
Wie heeft de eerste steen geworpen?

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Deze bijbeltekst geeft de kern van het boek Wie zonder zonde is weer. De hoofdpersoon Robert Lindström wordt op elfjarige leeftijd gevonden naast het ontzielde lichaam van speelgenootje Max Sander. Hij zit onder het bloed en erbij ligt een groot stuk beton waarmee de moord gepleegd is. Robert herinnert zich niet wat er gebeurd is. Wel geeft hij na herhaalde verhoren toe dat hij de dader is. Hij wordt er niet voor veroordeeld.

De nu 39-jarige Robert leeft een teruggetrokken leven. Dan wordt hij verrast door de journaliste Lexa, die van plan is een boek te schrijven over wat er vroeger is gebeurd, omdat ze ervan overtuigd is dat Robert de dader niet kan zijn. Na veel moeite gedaan te hebben, krijgt Lexa eindelijk haar zin en samen gaan ze op onderzoek uit naar de personen die in die tijd een rol speelden in het leven van Robert.

Tegelijkertijd wordt het meisje Olinda Sikonova vermoord gevonden in een rotsspleet. Als er nog enkele kinderen vermist worden, wordt de verdenking op Robert gelegd. Inspecteur Carl Edson leidt het onderzoek met enkele andere politiemensen. Steeds meer personen en namen passeren de revue, waardoor het soms moeilijk is om de draad vast te houden. In het begin lijkt het alsof de verdenking die op Robert gevallen is, de enige verbinding is tussen de twee verhaallijnen. Niets blijkt minder waar. Steeds meer wordt er onthuld van wat er zich in het verleden afgespeeld heeft en dat er wel degelijk verband bestaat tussen vroeger en nu.

Al die personages die voorbijkomen, hebben wat te verbergen en steeds wordt een tipje van de sluier opgelicht. En tegelijkertijd wordt de situatie steeds ingewikkelder. Maar Bo Svernström weet precies hoe hij de spanning erin kan houden. Tot bijna op het eind is het niet duidelijk wie de dader vroeger was en wie nu verantwoordelijk is voor de vermissing van de kinderen. Helemaal op het eind zit er nog een verrassende ontknoping die een ander licht op de zaak werpt.

Wie zonder zonde is is de tweede thriller van Svernström. Met Wie zint op wraak had hij al een sterk debuut neergezet. Dit tweede boek waarin Carl Edson opnieuw terugkeert, is zo mogelijk nog sterker. De gruwelijkheden die in het eerste boek veelvuldig voorkwamen, zijn nu sterk gereduceerd, terwijl de psychologische diepgang heel goed uitgewerkt is. De auteur geeft blijk inzicht te hebben in de psyche van een mens en de invloed die een traumatische jeugd op iemands leven kan hebben.

De schrijfstijl van Bo Svernström is prettig en toegankelijk, zodat je steeds door wilt lezen, zeker ook omdat sommige hoofdstukken met een cliffhanger eindigen. En ongemerkt ben je weer een eind verder in het verhaal. Ook de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat er veel afwisseling in het verhaal zit. De flashbacks naar wat er 28 jaar geleden is gebeurd, worden boven het hoofdstuk al aangekondigd. Het enige wat het lezen af en toe bemoeilijkt, zijn de vele namen van de personages die een rol spelen in het boek. Maar het is zeker de moeite waard om vol te houden, want het boek zit goed doordacht in elkaar, de losse eindjes komen uiteindelijk bij elkaar in een sterk slot. Echt een aanrader voor de liefhebber van Scandinavische thrillers!

★★★★
Titel: Wie zonder zonde is | Auteur: Bo Svernström | Uitgeverij HarperCollins | Categorie: misdaad, Scandinavisch | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 384 pagina’s | ISBN13: 9789402704952 | Verkrijgbaar sinds: april 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 11-05-2020 | Prijs: € 21,99, e-book € 13,99 | Bestellen