De sekte herrijst


Recensie De sekte herrijst door Hannie van Grol:
De sekte herrijst is het tweede deel van een trilogie over Via Terra, een newagebeweging die zetelt op een klein eiland voor de Zweedse kust.
De ondertitel bij dit tweede deel is:
Kun je ooit echt ontsnappen?

Na het eerste deel waarin Sofia Bauman op het laatst op spectaculaire wijze weet te ontsnappen, gaat dit deel verder waar het eerste geëindigd is. Franz Oswald is opgepakt en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik, maar niet voor de vaak onmenselijke tirannie die hij uitoefende. Hij heeft geen berouw, maakt zich ook geen zorgen, maar zint op wraak op Sofia. Samen met zijn advocaat Anna Maria Callini, die helemaal onder zijn invloed komt te staan, onderzoekt hij de mogelijkheden die hij heeft om zijn duivelse plan tot uitvoer te brengen.

Sofia Bauman probeert haar leven weer op te pakken. Dat valt nog niet mee. Ze heeft last van achtervolgingswaan, nachtmerries, wraakgevoelens en vooroordelen van anderen. Het valt haar niet mee haar oude leven een plekje te geven. Dan staat plotseling Elvira voor de deur. Zij was door Oswald opgesloten in Via Terra en werd daar door hem misbruikt. In die tijd is ze zwanger geraakt en ze verwacht een tweeling. Ze besluiten nu alles uit het leven in de sekte openbaar te maken via een blog. Dat valt niet bij iedereen even goed, Sofia’s leven wordt een hel. Ze besluit daarom naar San Francisco te emigreren om daar een nieuw leven te beginnen. In eerste instantie lijkt dat aardig te lukken, ze ontmoet daar zelfs een Zweedse man met wie het goed klikt. Maar niets is wat het lijkt en haar leven neemt uiteindelijk weer een dramatische wending.

De cover laat een landhuis in de mist zien, net als de cover van het eerste deel. Het verschil is dat er op deze cover wel iemand staat afgebeeld die wegloopt van het huis in de mist. De tekst hierbij doet je twijfelen, of degene die wegloopt echt loskomt van de oude situatie.

Ook dit boek begint met een proloog die zeer beangstigend aandoet. Meteen wordt duidelijk dat Sofia weer terug is in haar oude situatie. Het laatste gedeelte van de proloog luidt:
Er ontsnapt een dierlijke kreet aan haar die uit haar longen opstijgt, als een golf die door haar keel stroomt en in een oorverdovend crescendo eindigt.
Dan wordt het stil en is ze alleen met hem in de duisternis.

Toch is dit boek minder spannend dan het eerste deel, het intrigeert niet zoals deel 1, waarin veel geschreven werd over het leven in de sekte. Uit bepaalde gedeelten is de vaart helemaal weg, maar naar het eind toe volgen zaken elkaar snel op, haast te snel. Helemaal op het eind is de spanning weer terug. Zoals in de proloog al gesuggereerd werd, is Sofia weer terug op het eiland en ze staat doodsangsten uit. Kan ze ooit nog ontsnappen?

De schrijfstijl van Lindstein is heel prettig, het boek leest dan ook heel gemakkelijk en vlot. In korte hoofdstukken met veel perspectiefwisseling wordt het verhaal verteld. Zo worden gebeurtenissen van alle kanten belicht en krijg je al een idee over hoe bepaalde dingen zullen gaan verlopen. Op het eind van het boek staat de proloog van deel 3 al afgedrukt. En die roept weer de nodige spanning op. Na een iets minder tweede deel van deze trilogie wordt je hoop weer gevestigd op De kinderen van de sekte.

★★★
Titel: De sekte – De sekte herrijst | Leesfragment | Auteur: Mariette Lindstein | Uitgeverij: A.W.Bruna – Lev. | Categorie: Crimezone | Uitvoering: paperback / E-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789400508453 | Verkrijgbaar sinds: februari 2018 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 8-12-2018 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Lees ook deel 1 & 3 van deze serie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.