De heren van de tijd


Recensie De heren van de tijd door Hannie van Grol:
Een boek in een boek

De heren van de tijd is het derde en laatste deel van de trilogie ‘De witte stad’. In dit derde deel gaan we verder met de bekende personen uit de eerdere twee delen. Alle nog in leven zijnde bekende personages worden opnieuw ten tonele gevoerd. Duidelijk te merken is dat dit derde deel ook echt het laatste deel is. Er worden diverse losse eindjes uit de eerste twee delen afgerond en zelfs op het eind wordt er nog een verrassende afsluiting gegeven.

De heren van de tijd is een middeleeuwse roman die een enorme hype blijkt te zijn in Vitoria en omgeving. Het boek is geschreven onder pseudoniem van Diego Veilaz. Nergens, zelfs bij de uitgever niet, is bekend wie er achter dit pseudoniem schuilgaat. Maar als er een moord wordt gepleegd die identiek is aan een moord in De heren van de tijd, wordt er door Unai Lopez de Ayala (Kraken), bijgestaan door zijn collega Estíbaliz Ruiz de Gauna, onderzoek gedaan naar de herkomst van het boek. Hun zoektocht brengt hen bij de woontoren van Nograro, waar Ramiro Alvar woont. Hij is een vreemde, wat schuwe, wereldvreemde man. Aan de andere kant zien we ook een charmante man die grote indruk op Estí weet te maken. Daar lijkt het spoor echter op te houden. Maar zoals we van hen gewend zijn, bijten Unai en Estí zich vast in deze zaak.

Na verloop van tijd worden er meer misdaden gepleegd die te linken zijn aan het boek De heren van de tijd waarin Diago Vela de belangrijkste persoon is. Dit verhaal dat in de 12e eeuw speelt, wordt in gedeeltes door het verhaal in 2019 heen verweven. De constructie doet wat geforceerd aan en de meerdere verhaallijnen zorgen hier en daar voor een lichte verwarring. Maar de auteur laat ook met dit boek weer zien wat een schrijftalent ze bezit. Bovendien is de kennis die ze heeft van de middeleeuwen bewonderenswaardig. Ze geeft echt blijk van een gedegen studie die eraan vooraf is gegaan.

Door de middeleeuwse roman De heren van de tijd toe te voegen, komen er weer veel nieuwe personages voorbij. Dat maakt het af en toe lastig om goed te blijven volgen, maar uiteindelijk komen de verschillende verhaallijnen heel mooi bij elkaar om in een zinderende ontknoping te eindigen met nog een paar afsluitende verrassingen, waardoor je ook echt weet dat dit het laatste deel is en er geen open eindjes meer zijn. We zullen Alba, Unai en dochter Deba gaan missen!

Aan de eerdere thema’s voegt Eva García Sáenz de Urturi er nog enkele aan toe. We krijgen een lesje psychologie over DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), er worden verborgen familiegeheimen onthuld en een stukje middeleeuwse historie wordt op knappe wijze door het verhaal heen verweven en gelinkt aan de huidige tijd. De schrijfstijl is, zoals we gewend zijn, weer beeldend en toegankelijk (op de vele Spaanse namen en middeleeuwse termen na). De heren van de tijd is een waardige afsluiting van deze trilogie. Hopelijk volgen er nog veel meer boeken van deze schrijfster. Ik ga haar naam zeker in de gaten houden!

★★★★
Titel: De heren van de tijd | Trilogie De witte stad: deel 3 | Auteur: Eva García Sáenz de Urturi | A.W. Bruna Uitgevers | Categorie: Literaire thriller | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789400511422 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 03-07-2020 | Prijs: € 20,99, e-book € 11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.