Smaakpalet van de Lage Landen


Smaakpalet van de lage landenDe geschiedenis van de eetcultuur in beeld

In het voorwoord gaat Janny van der Heijden in op haar fascinatie voor stillevens waarop eten & drinken afgebeeld staan. Als auteur van een flink aantal culinaire boeken en haar interesse voor cultuur, historie en eten hoopt ze jou ook enthousiast te maken voor onze eetcultuur.

Dankzij oude kookboeken en vooral ook schilderijen kunnen we achterhalen wat onze voorouders zoal aten. In dit boek staat voornamelijk kunst in de spotlights met als rode draad de geschiedenis van ons voedsel.

Het mooie boek Smaakpalet van de lage landen voelt als een wandeling door een museum. Een bijzondere wandeling die je keer op keer opnieuw kunt maken en waarbij je telkens een andere afslag kunt nemen. Het is een intrigerend boek geworden vol schitterende foto’s van adembenemende kunstwerken. Op sommige foto’s zijn de schilderijen in zijn geheel te zien en soms gaat het om een klein (uitvergroot) onderdeel van een schilderij. Werken waarbij Janny van der Heijden je voorgaat en je door middel van deze kunstwerken als het ware aan de hand meeneemt door de geschiedenis van onze eetcultuur.

Een pronkstuk en een prachtig koffietafelboek. Via bekende werken van bijvoorbeeld Jan Steen, Jacob van der Ulft, Hans Franaken en Johannes Vermeer duik je in de historie.
Ingedeeld in praktische hoofdstukken, zoals:
-Bier, wijn en andere dranken
-Brood, koek en pasteien
-Vis, schaal- en schelpdieren 

Het is een zeer informatief en gedetailleerd boek geworden. Met onderwerpen als:
-Etiquette
-Conserveren
-De handel
-Feesten
-Het kookboek
Ieder onderwerp wordt uitvoerig besproken waardoor het boek werkelijk een schat aan informatie bevat. Zeer leerzaam en indrukwekkend.

Wat een kluif moet het geweest zijn voor Janny van der Heijden (en de mensen die haar bijgestaan hebben in dit bijzondere traject) om dit boek op deze manier samen te stellen, te schrijven en op een overzichtelijke manier te bundelen. Een pareltje dat iedere kunstliefhebber, geschiedenisliefhebber en belangstellende voor onze eetcultuur in huis zou moeten halen.

★★★★★
Smaakpalet van de lage landenTitel: Smaakpalet van de Lage Landen | Leesfragment | Auteur: Janny van der Heijden | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | Categorie: culinair | Thema’s: geschiedenis, kunst, eetcultuur | Verkrijgbaar als: hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789038807522 | Verkrijgbaar sinds: 14 maart 2023 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 12 april 2023 | Prijs: €49,99 | Online te bestellen via Bol.com

Nijgh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.