Waar is het dagboek van Anne Frank


Waar is het dagboek van Anne FrankRecensie Waar is het dagboek van Anne Frank door Pierre Peeters:
Ik was heel erg benieuwd naar deze graphic novel waarin Anne Franks denkbeeldige dagboekvriendin Kitty tot leven komt.

Tijdens een hevige storm wordt de glazen kast waar Annes dagboek onder tentoongesteld wordt in het Anne Frank Huis, door een bliksemschicht geraakt, druppelt Annes vulpen plots inkt op het dagboek waaruit Kitty uit het niets tot leven wordt gewekt.

Kitty herinnert zich flarden van wat is gebeurd en komt tot de vaststelling dat ze niet in 1942 leeft, maar in onze huidige maatschappij is terechtgekomen. Op haar kamer vertelt Anne aan Kitty wat er in de oorlog is gebeurd en hoe zij, haar familie en lotgenoten door de nazi’s werden vernederd, gedeporteerd en vergast in de concentratiekampen.

Kitty beseft dat bezoekers aan het Anne Frank Huis vooral interesse hebben in het dagboek van Anne. Zij neemt een drastische beslissing: ze neemt het dagboek, vlucht ermee weg en zal er alles aan doen om het dagboek veilig te stellen. Haar actie zorgt ervoor dat heel Nederland en de wereld naar haar en het dagboek op zoek zijn.

In deze graphic novel worden we heen en weer geflitst tussen de oorlogsjaren en de huidige tijd. Ik vond het heel erg interessant om het verhaal van Anne Frank en de gebeurtenissen in het Achterhuis te lezen door de bril van Kitty die een heel aparte kijk heeft op alle voorbije en tegenwoordige gebeurtenissen.

Auteur Ari Folman heeft in dit boek gelukkig ook aandacht voor de vluchtelingencrisis en verwijst ook naar bevolkingsminderheden zoals de Armenen in Turkije, de Roma en Sinti in Europa, de Namibiërs in Afrika, die in het verleden de schuld kregen voor verschillende vormen van problemen en ellende en daarvoor werden uitgemoord.

Deze strip is mooi vormgegeven en de tekeningen van Lena Guberman maken indruk en versterken naar mijn gevoel het verhaal. De illustraties over de omstandigheden waarin Anne Frank en haar familie probeerden te overleven en verborgen te blijven voor de bezetter spreken tot de verbeelding en raakten mij diep.

Mijns inziens heeft de auteur zich met deze strip Waar is het dagboek van Anne Frank vooral gericht op jongeren en vond hij een interessante insteek door de Holocaust en de huidige vluchtelingenproblematiek te verbinden. Kitty ontdekt hoe vluchtelingen vandaag slachtoffer zijn van oorlogen waar zij niets van begrijpen en zeker niet voor hebben gekozen, laat staan verantwoordelijk voor zijn en hoe ze in het Europa van nu worden behandeld en welke problemen zij moeten overwinnen om opnieuw een menswaardig bestaan op te bouwen.

Deze intrigerende graphic novel is een must voor iedereen geïnteresseerd in oorlogsverhalen en kan klassikaal ingezet worden om deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis bevattelijk te laten doordringen tot de jeugd.

Voor de aparte insteek, voor de tot de verbeelding sprekende illustraties en voor het levendig houden van de problematiek rond antisemitisme en oorlog in het algemeen waardeer ik deze graphic novel met vijf sterren.

Prometheus
★★★★★
Waar is het dagboek bolTitel: Waar is het dagboek van Anne Frank | Auteur: Ari Folman | Illustrator: Lena Guberman | Uitgeverij: Prometheus | Categorie: Graphic Novel | Thema: oorlog  | Verkrijgbaar als softcover | 160 pagina’s | ISBN13: 9789044645194 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 14-04-2022 | Prijs: € 22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.