Het vonkenpaleis


Het vonkenpaleisEen indrukwekkend verhaal

Het vonkenpaleis speelt zich af in twee tijdsperiodes, 1978 en 2008. In Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, leidt de tienjarige Sitara Zamani een zorgeloos leven. Haar vader is de rechterhand van de president en samen met haar moeder en broertje voelt ze zich er erg thuis. Als de communisten een coup plegen, worden haar familie en de president vermoord. Een wachter van het paleis, Shair, redt Sitara en brengt haar bij een Amerikaanse diplomate die zich over haar ontfermt. Maar wat was de rol van Shair bij deze coup? Is hij medeverantwoordelijk voor het doden van haar familie?

Als ze het land uit gesmokkeld is door de diplomate, gaat haar leven verder in de VS. Dan maakt het verhaal een sprong naar 2008. Sitara, die dan verder door het leven gaat als Aryana, is chirurg geworden en wordt geconfronteerd met een oude bekende. Haar verleden dat haar altijd al parten heeft gespeeld, laait opnieuw op en om antwoorden te krijgen over wat er precies gebeurd is dertig jaar geleden, besluit ze af te reizen naar Afghanistan.

Het vonkenpaleis is een prachtig verhaal waarin we heel veel te weten komen over het land Afghanistan, zijn inwoners en de cultuur. Het tienjarige meisje Sitara maakt diepe indruk door alles wat ze meemaakt. Haar emoties worden goed beschreven. Je voelt als het ware mee met haar pijn, het diepe gevoel van onrecht dat haar en haar familie is aangedaan en haar overlevingsdrang en vastbeslotenheid de geheimen die tijdens de coup speelden, te ontrafelen.

De stijl die Nadia Hashimi gebruikt, is beeldend, het boek zou zo verfilmd kunnen worden. Je ziet de scènes in je hoofd voorbijkomen. De emoties van het tienjarige meisje worden goed verwoord en raken diep. Je kunt zo meevoelen met de pijn van haar en begrijpt later haar strijd om uiteindelijk de waarheid boven tafel te krijgen, als ze terugkeert naar haar geboorteland. Daar waar niets meer hetzelfde is. Toch wil ze koste wat kost duidelijk krijgen hoe het kon dat haar familie vermoord werd en zijzelf gered.

Nadia Hashimi heeft zelf een Afghaanse achtergrond, hoewel ze in de VS geboren is, maar de liefde voor haar volk lees je overal tussen de regels door. En wie kan betere informatie verstrekken over een land dan iemand van wie de roots in dat land liggen. Het vonkenpaleis is een schitterend verhaal dat voor het grootste deel op fictie berust, maar bepaalde personen, details en gebeurtenissen zijn wel op feiten gebaseerd. De bedoeling van de auteur is namelijk recht te doen aan dit gedeelte van de geschiedenis van Afghanistan en daar is ze zeker in geslaagd.

★★★★
Het vonkenpaleisTitel: Het vonkenpaleis | Auteur: Nadia Hashimi | Uitgeverij Mozaïek | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789023961499 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-01-2023 | Prijs: paperback €23,99, e-book € 9,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
mozaïek2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.