Krypto. De duistere diepte


KryptoRecensie Krypto. De duistere diepte door Pierre Peeters:
Krypto. De duistere diepte is het eerste deel van een nieuwe spannende graphic novel-reeks Krypto.
Orelia is een wees en wordt opgenomen in het gezin Birk en verhuist naar het kustplaatsje Saltvik. In haar nieuwe woonplaats sluit ze onmiddellijk vriendschap met buurman Bern, een kreeftenvisser. Later blijkt dat beiden een fascinatie hebben voor cryptozoölogie: de wetenschap over onbekende dieren en wezens.

Op een avond ziet Orelia vanuit haar kamer beweging op het wateroppervlak. Wanneer ze poolshoogte gaat nemen, is ze er zeker van een zeemonster te hebben gespot. Ze deelt haar ervaring met visser Bern en samen besluiten ze op onderzoek uit te gaan. Zullen zij het mysterie van het zeemonster oplossen? Heeft het zeemonster iets te maken met de verdwenen duiker? Worden zij überhaupt geloofd door de goegemeente? 

Het is al lang geleden dat ik een graphic novel in handen had, maar ik was onmiddellijk in de ban van deze nieuwe serie. Het boek is uitgegeven in een hardcoverversie in handig formaat, waardoor het boek heel goed in de hand ligt. De auteur gebruikt heel weinig tekst, waardoor de illustraties sterk naar de voorgrond treden, diepgang geven en het verhaal volledig dragen. Ik denk dat deze optie voor de doelgroep 9+ heel goed gekozen is. De lezers kunnen het verhaal optimaal volgen, interpreteren en hun fantasie volledig laten werken.

Het verhaal an sich is heel interessant en naast de cryptozoölogie worden onderwerpen als vriendschap, vertrouwen, techniek, liefde voor de natuur aangewend. Het is een heel spannend verhaal, waar heel veel vaart en diepgang in zit en waar de verhaallijnen mooi ineenvloeien naar een mooie plot met een leuke cliffhanger in de laatste tekstballon: ‘Nee. Dit is pas het begin!’

Het boek heeft een aantrekkelijke kleurrijke cover: een oude man en een meisje in een boot, met op de voorgrond twee donkere ogen en op de achtergrond een staart met stekels! Heel interessant vond ik de eenvoudige, strakke, levendige en niet gedetailleerde maar kleurrijke tekeningen die mijns inziens heel prettig ogen en het leesplezier bevorderen. Al de personages van meisje tot vrouw, van man tot oude visser zijn heel herkenbaar getekend met voor hun leeftijd typische kenmerken zoals rimpels, baard, buikje en ouderdom die perfect tot uiting komen. Maar ook emoties zoals verwondering, blijheid, boosheid en angst. worden minutieus in de gezichtsuitdrukkingen gelegd.

De auteur koos voor wisselende bladspiegels: dan eens een grote tekening op een of twee pagina’s, pagina’s ingedeeld in vakjes of een mix van grote en kleine illustraties op enkele of dubbele bladzijden.

Ik ben er zeker van dat deze nieuwe serie vlug een hoop jonge fans zal hebben, maar ook ouderen zal kunnen bekoren. Ik beken reikhalzend uit te zien naar de volgende delen van deze spannende reeks.

Voor de mooie vormgeving, de fijne illustraties en het spannende verhaal waardeer ik deze graphic novel heel erg graag met 5 sterren.

★★★★★
KryptoTitel: Krypto. De duistere diepte | Serie: Krypto- deel 1 |  Leesfragment | Auteur en illustrator: Hans Jørgen Sandnes | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Categorie: Graphic Novels | Thema’s: fantasie, natuur | Leeftijd 9 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | Prijs: € 14,95 | 152 pagina’s| ISBN13: 9789051168389 | Verkrijgbaar sinds: 24-03-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 11-04-2021 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.