Kwetsbaar sterk


Kwetsbaar sterk15 verhalen over psychisch herstel

Herstelverhalen worden geschreven door de mensen zelf en niet door hulpverleners. Herstel wil in dit verband niet zeggen dat de klachten verdwenen zijn, maar wel dat er een hernieuwd zelfgevoel ontstaat, waardoor het leven weer leefbaar wordt en zelfs optimistisch tegemoet getreden kan worden. Het wil zeggen dat er teruggekeken wordt naar wat er gebeurd is en dat daar het verhaal over geschreven wordt. Vooral het psychisch lijden krijgt de aandacht.

De auteurs leggen uit dat ieder herstelproces bestaat uit vier fases, nl overweldigd worden door de aandoening, het worstelen ermee, leren leven met de aandoening en als laatste leven voorbij de aandoening. Die fases volgen elkaar niet chronologisch op, maar ze overlappen elkaar, zodat vallen en opstaan in veel gevallen de gang van zaken is. Het herstelverhaal is een persoonlijk verhaal dat geschreven kan worden, verteld of opgenomen. Het kan een verhaal zijn, maar ook een gedicht, een brief, een fotocollage, een dans en nog veel meer creatieve uitingen.

Ondanks dat het in een herstelverhaal gaat om de doorstane pijn, werkt deze manier vaak bevrijdend en brengt het het herstel op gang. Deze manier van werken is vrij nieuw en wordt op herstelacademies aangeboden als ‘herstelverhalen schrijven’. Iedere cursus wordt gegeven door twee personen, meestal een ervaringswerker en een hulpverlener. Uit alle verhalen die geschreven zijn, is een bloemlezing in Kwetsbaar sterk opgenomen.

De verhalen zijn stuk voor stuk persoonlijke getuigenissen. De onderwerpen die erin voorkomen, zijn zeer divers, zoals een moeilijke jeugd, misbruik, zowel lichamelijk als psychisch, alcoholmisbruik, eetstoornissen, PTSS enz. Het lezen van de verhalen roept bewondering op voor de auteurs van deze verhalen door hun moedig naar buiten treden met alle ellende en de strijd die gestreden moet worden om het leven weer leefbaar te maken. Maar ook regelmatig pink je een traantje weg bij deze ontroerende ontboezemingen.

Kwetsbaar sterk is een titel die de inhoud precies omschrijft. Door je kwetsbaar op te stellen kom je bij je kracht en ben je in staat opnieuw het leven te omarmen. Het wil zeker niet zeggen dat het leed dan geleden is, maar er is wel een handvat gevonden om je staande te houden en het leven krachtiger en energieker tegemoet te treden. Een aanrader voor iedereen die kampt met psychisch lijden en een hart onder de riem nodig heeft om ermee naar buiten te treden.

★★★★
Kwetsbaar sterkTitel: Kwetsbaar sterk | Auteur: Ann Dierick en Marijke Gets | Uitgeverij: Obelisk | Categorie: Psychologie algemeen | Verkrijgbaar als paperback | 266 pagina’s | ISBN13: 9789464610499 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-02-2023  | Prijs: € 31,25 | Online te bestellen via Obelisk en Bol.com

Obelisk nieuw

top in tweedehands esoterie boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.