Over het grondig doen van niets


Over het grondig doen van nietsParodie op functioneren in het bedrijfsleven

Arend solliciteert naar een functie bij het Instituut voor Informatievoorziening. Als afgestudeerde in Algemene Studies, een zeer breed gebied om in te werken, wordt hij bij dat Instituut aangenomen. Hij krijgt de opdracht om binnen alle groeperingen die er werkzaam zijn, helderheid te creëren en regels op te stellen om zo efficiënt mogelijk te werken en alle onduidelijkheden op te helderen en bloot te leggen.

Zo gauw hij zich verdiept in dit bedrijf, wordt hij geconfronteerd met voorschriften, met geheimzinnige strategieën en met wrijving tussen de verschillende groeperingen. Iedereen vecht voor zijn eigen hachje en maakt de ander het leven moeilijk. Arend probeert om hier tussendoor te laveren, hij heeft immers een belangrijke taak gekregen en moet zijn benoeming waar maken. Zelfs met zijn goede vaardigheden waar hij om bekend staat, voelt hij dat hij zijn grip op het bedrijf gaat verliezen.

De communicatie tussen de verschillende werknemers bestaat uit veel holle frasen, ‘vakjargon’, dat tot in het absurde wordt doorgevoerd. Gebruikmakend van heel veel complexe formuleringen, dure woorden en nietszeggende termen wordt steeds verder blootgelegd waar het Instituut voor Informatievoorziening zich mee bezighoudt. En dat levert uiteindelijk een opzienbarende conclusie op.

Over het grondig doen van niets is een titel die precies de inhoud van het boek weergeeft. De opeenstapeling van onenigheden en discussies leggen duidelijk de gang van zaken uit en worden tot overdreven toe gehanteerd. Dat zorgt ervoor dat het lastig is de rode draad vast te houden. Maar waarschijnlijk is dit ook de opzet van de auteur.

Over het grondig doen van niets is een persiflage op het bedrijfsleven, waarin oneindig discussiëren en nietszeggende frasen uiten vaak gehanteerd worden. Steeds om indruk te maken en zichzelf te willen profileren. En daarin is de auteur uitstekend geslaagd. Het is knap om die misstanden op deze zwaar overdreven manier te typeren. Het neemt niet weg dat het lezen van deze novelle enige moeite kost om al deze holle frasen te verhapstukken.

★★★
Over het grondig doen van nietsTitel: Over het grondig doen van niets | Auteur: Moritz Bilagher | Cluster Uitgeverij | Categorie: Literaire romans, novelle | Verkrijgbaar als paperback | 100 pagina’s | ISBN13: 97689462664821 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-01-2023 | Prijs: €13,95 | online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.