Wijn in de lage landen


Wijn in de Lage Landen
De mooiste wijndomeinen in Nederland en België

Al enkele jaren is de wijnbouw in Nederland en België aan een opmars bezig. Tussen 2000 en 2022 werd het ene wijndomein na het andere met wisselend succes opgericht.

De auteur geeft aan dat in Nederland en Vlaanderen jaarlijks grofweg een miljoen flessen wijn geproduceerd worden.
Dit is geen massaproductie, maar toch telt Nederland zo’n 170 commerciële wijndomeinen en is België thans het snelst groeiende wijnland in Europa. In hectares uitgedrukt telt Nederland een kleine 280 ha, België 615 ha waarvan de helft in Vlaanderen. Om dit alles in perspectief te zien moet je weten dat wijnland bij uitstek Frankrijk ongeveer 800 000 ha wijndomeinen telt.

Voor haar boek bezocht en beschrijft de auteur 20 wijndomeinen waarvan 14 in Nederland en 6 in Vlaanderen. Elk wijndomein wordt uitvoerig beschreven met oog voor het ontstaan, het werk, de druivenrassen, de ambities, een beschrijvende proeverij, af en toe een gerechtsuggestie…alles mooi geïllustreerd met prachtige foto’s van Sarah Distel. Deze foto’s geven een mooi totaalbeeld van de wijndomeinen, van het wijn maken, van de wijnmakers en van het wijngebied.

Het boek is toegankelijk geschreven, de auteur gebruikt geen moeilijke termen en het leest erg vlot weg. Leuk vond ik de anekdotes en verhalen bij de diverse wijndomeinen.

Na het lezen van dit boek kreeg ik wel een ander beeld van een wijnboer. Waar ik eerst dacht dat wijn maken geen al te moeilijke job is, blijkt toch dat er heel wat bij komt kijken, vooraleer er een mooie rode, witte of mousserende wijn in de fles komt. Een heel arbeidsintensief proces gaat aan het genot van een goed glas wijn vooraf. Ik heb nu toch een ander beeld gekregen over het besturen van een wijndomein, over het maken van wijn in het bijzonder en heb groot respect voor de wijnbouwers die gedreven en gepassioneerd zijn van hun arbeidsintensief ambacht.

De enige opmerking die ik bij dit boek heb, is de titel. Zelf zou ik België uit de titel schrappen en vervangen door Vlaanderen, vermits er enkel Vlaamse wijndomeinen worden behandeld.

Het boek Wijn in de lage landen is uitgegeven in een mooie stevige hardcoverversie. Achteraan in het boek werd een verhelderende woordenlijst opgenomen en een interessante bronvermelding met leuke links.

Het boek is een aanrader voor iedereen met interesse voor een mooi ambacht, voor iedereen geïnteresseerd in wijn en voor elke wijnliefhebber in het bijzonder en verdient zeker een plaats in de boekenkast van iedere vinoloog.

Voor de mooie wijnreis door de lage landen, voor de leuke beschrijvingen en voor de prachtige beeldvorming waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Wijn in de Lage LandenTitel: Wijn in de lage landen  | Subtitel: De mooiste wijndomeinen in Nederland en België | Auteur: Meta van den Boomen | Fotograaf: Sarah Distel | Uitgeverij: Terra | Categorie: Lifestyle | Thema’s: reizen, wijnbouw, wijn | Verkrijgbaar als: hardcover | 192 pagina’s | ISBN13: 9789089899248 | Verkrijgbaar sinds: 23 april 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 20 mei 2023 | Prijs: €34,99 | Online te bestellen via: Bookspot, Bruna en Bol.comTerra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.