Het pegan dieet


Het pegandieetRecensie Het pegan dieet door Hannie van Grol:
Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding

Bovenstaande uitspraak van de Griekse arts Hippocrates is zonder twijfel van toepassing op Het pegan dieet. De Amerikaanse arts Mark Hyman vindt dat we allemaal een vitaal leven verdienen en hij reikt in dit boek de tools om dat te bereiken aan.

Het woord pegan is een samentrekking van paleo en vegan. De beste inzichten van beide leefstijlen gebruikt hij om ons duidelijk te maken wat gezonde voeding is en op welke manier we onze gezondheid kunnen bevorderen of zelfs kunnen genezen van allerlei beschavingsziektes. De kracht van goede voeding is ongekend en daarom heeft hij zich tot taak gesteld uit te leggen waar we precies op moeten letten bij het kopen van voedsel en de bereiding ervan. Hijzelf noemt dit een duurzame eetfilosofie.

In de inleiding legt hij eerst uit hoe hij tot de term pegan is gekomen. Daarna gaat zijn boek verder met de 21 basisprincipes die je kunt hanteren om echt gezond te worden. Aan de hand van de beschrijving van de zeven systemen verklaart hij de werking van het lichaam. Zoals o.a. het darmstelsel, het immuunsysteem, het ontgiftingssysteem, hart- en vaatstelsel en de hormoonwerking. Een functionele of holistisch werkende arts zal kijken naar de mens als geheel en niet naar een enkel symptoom. Daarna geeft hij aan wat ervoor nodig is om weer gezond te worden en hoe ons eetpatroon ons daarbij kan helpen en wat absoluut nodig is om te veranderen in onze leefstijl.

Mocht je nu denken dat dit het zoveelste dieetboek is, dan heb je het helemaal mis. Door te begrijpen wat welke voeding doet in het lichaam, krijg je van meet af aan al de neiging bepaalde gewoontes te veranderen en te letten op de kwaliteit van de voeding: zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. En uiteraard is het niet mogelijk om meteen je hele eetpatroon volledig om te gooien, iedere verandering die je doorvoert, kan al een groot verschil maken. En zeker wanneer je de benefits ervaart van die verandering, zal de volgende stap minder ingrijpend zijn.

Het pegan dieet leest heel gemakkelijk, er staan weinig moeilijke termen in en de meeste beschreven producten zijn te koop in de plaatselijke supermarkt. Achter in het boek staan wat suggesties om verschillende sites te bekijken waar voeding op de juiste manier geteeld wordt en waar je het beste biologisch en grasgevoerd vlees kunt kopen. Ook staan er een dertigtal recepten in beschreven (helaas zonder inspirerende foto), die heel duidelijk stap voor stap uitgelegd worden. De meeste ingrediënten zijn vrij bekend en makkelijk te verkrijgen.

Het pegan dieet is een compleet en inspirerend boek, dat voor iedereen én voor de planeet (regeneratieve landbouw) van grote waarde is. De overzichtelijke lijstjes en het trefwoordenregister maken Het pegan dieet tot een handig naslagwerk dat eigenlijk bij niemand mag ontbreken. Door anders met onszelf en de planeet om te gaan, krijgen we weer een toekomst en houdt de voedselvoorraad niet na zestig oogsten op, zoals nu voorspeld wordt. Deze manier van eten herstelt je gezondheid en die van de planeet!


unieboek

★★★★
Het pegandieet bolTitel: Het pegan dieet | Auteur: Dr. Mark Hyman | Unieboek Uitgeverij Het Spectrum | Categorie: lifestyle/kookboek | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789000380374 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 12-02-2022 | Prijs: € 20,99, e-book € 12,99 | Bestellen

Groentebroer nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.