Simplissime


Recensie Simplissime – Het snelste allermakkelijkste kookboek ter wereld door Sandra Hutchison:
In 30 minuten kook ik voor de hele week.

Gooi al je excuses maar overboord, want met dit kookboek ben je in een mum van tijd klaar met koken en zet je toch elke (werk)dag een ‘verse’ maaltijd op tafel. Voor dit bijzondere kookboek bedacht Jean-François Mallet een nieuwe methode om het thuis-koken (na een drukke dag) zo gemakkelijk en vlot mogelijk te laten verlopen.

Jean-François Mallet was chef-kok, maar is tegenwoordig voornamelijk bezig met het fotograferen van gerechten van over de hele wereld. Hij heeft daarnaast diverse ‘allermakkelijkste’ kookboeken op zijn naam staan. Waaronder dit opvallende knaloranje exemplaar.

In dit superdikke kookboek Simplissime zijn een aantal van zijn bekende recepten uit eerder verschenen kookboeken opgenomen, plus een flink aantal nieuwe kooksuggesties.

Het voordeel van dit boek is, dat je als je er serieus mee aan de slag gaat, je nog maar één keer per week boodschappen hoeft te doen. Waarna je vervolgens op je vrije dag in 30 minuten al je maaltijden voor de hele week voor kunt bereiden. In de praktijk zul je misschien ervaren dat dit net wat langer duurt. Op de dagen daarna heb je dan binnen 15 minuten een ‘verse’ maaltijd op tafel staan. De voorbereide gerechten zijn volgens Jean-François Mallet vijf dagen houdbaar in de koelkast. Genoeg dus voor een doorsnee werkweek.

In het boek vind je maar liefst 20 weekmenu’s, waarvan er elke week twee menu’s vegetarisch zijn. Het boek start na een uitgebreid voorwoord met een gebruiksaanwijzing waarin voornamelijk vermeld wordt, wat je allemaal in huis moet hebben om goed en wel aan de slag te kunnen gaan met de recepten.
Daarna tref je een opvallend leuke inhoudsopgave aan met smakelijk ogende kleurenfoto’s van alle gerechten en foto’s van de basisvoorraad. Zo zie je in één oogopslag wat je per week voor gerechten kunt gaan maken en wat je aan kruiden en andere toebehoren in huis dient te hebben. Wanneer je gewend bent om zelf te koken, zul je merken dat je de meeste van de getoonde ingrediënten al in huis hebt en je nog maar een enkele aanvulling nodig hebt.

Vervolgens stuit je op een 29 minuten durend stappenplan voor de voorbereiding. Voor iedere voorbereiding van elk gerecht zijn twee pagina’s gereserveerd (dan snap je direct waarom het boek zo dik is). Op de linkerpagina telkens een korte maar bondige tekst over de te ondernemen stappen en op de rechterpagina (minimaal) één foto van het gewenste resultaat.

Ga je serieus aan de slag, dan zal het in het begin echt wel even wennen zijn om alle voorbereidingen voor een hele week in één keer te bereiden. Ook zullen sommige gerechten je vermoedelijk beter bevallen dan sommige andere. Maar eenmaal vertrouwd met het boek wil je waarschijnlijk niet anders meer.

Al met al is Simplissime een zeer praktisch kookboek voor iedereen die toch het liefst zelf kookt met verse ingrediënten. Een ideaal boek voor studenten en mensen met een drukke baan.

★★★★
Titel: Simplissime – Het snelste allermakkelijkste kookboek ter wereld | Leesfragment | Auteur: Jean-François Mallet | Kosmos Uitgevers | Categorie: kookboek | Uitvoering: hardcover | 320 pagina’s | ISBN13: 9789021574585 | Verkrijgbaar sinds: 25-02-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 30-04-2020 | Prijs: €25,- | Bestellen

Hapjesaanhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.