Een Afrikaans dorp belicht door poëtische verzen!
Ruraal ontwikkelingssocioloog en internationaal experte in capaciteitsopbouw en institutionele versterking dr. Ir. Carin Vijfhuizen schreef in 2022 een proefschrift over ‘The people you live with’ en wou de inhoud toegankelijker maken voor het grote publiek.
De mooie boeiende poëtische verzenbundel over het dagelijkse leven in een Afrikaans dorp die voorligt is daarvan het eindresultaat.
In zeven hoofdstukken laat de auteur ons deelnemen aan het leven, aan het reilen en zeilen in een Afrikaans dorp en over de eenvoud waarmee stamhoofden, dorpsoudsten, leden van de gemeenschap omgaan met problemen en een beslissing nemen die voor elk een uitweg biedt.
De zeven hoofdstukken in kort bestek:
1. Mijn woonerf: hierin komt de auteur aan in het dorp, vraagt toestemming om een huis te bouwen en met vereende krachten ontstaat een woning en een bijhorend woonerf.
2. Families in woonerven en dorp: over de hiërarchie, bruidsschat, huwelijk en de plaats van elkeen in de gemeenschap
3. Opbrengsten tot waarde maken: over arbeid, de bewerking van het land, producten van het bewerkte land, de oogst, de oogstrituelen.
4. Bemiddeling en macht: genezers, profeten en heksen: over traditionele genezers, heksen, geesten, profeten, missionarissen en bijgeloof.
5. Informeel en formeel bestuur: over oude koninkrijken, regenrituelen, de komst van de witte mens, kolonisatie.
6. Management van irrigatiesystemen: irrigatie van de gronden in eigen beheer.
7. Bij wijze van conclusie: conflicten oplossen, samenleven en ruimte creëren.
Uit dit alles leerde ik dat samenwerking cruciaal is en dat er gebruik moet worden gemaakt van ieders kennis en kunde om tot een goed en aanvaardbaar resultaat te komen.
Woonerven blijken een interessante manier om bewoners samen te brengen, in hun levensonderhoud te voorzien, maar ook om elkaar te respecteren, om elkaar ruimte te geven, om de natuur te (leren)respecteren en om te gaan met de klimaatverandering…
Laat het echter duidelijk zijn, deze bundel met poëtische verzen is geen dichtbundel maar het zijn een voor een teksten die aan een leek op gebied van antropologie in ‘dichtvorm’ eenvoudig uitleggen hoe een Afrikaanse gemeenschap leeft en handelt.
Ik vond dit een heel aparte maar goed gevonden manier om een wetenschappelijk werk leesbaar te maken.
Ik heb alleszins van de verzen genoten en kreeg een goed beeld en een inzicht over het alledaagse leven in een Afrikaans dorp anno 2023.
Alle hoofdstukken zijn middels foto’s gedocumenteerd, wat een realistisch beeld geeft bij de verzen.
Vooraan in het boek is een nuttige verklarende woordenlijst opgenomen en achteraan het boek opteerde de auteur om een samenvatting te schrijven. In tweeënhalve bladzijde wordt de ganse inhoud van de verzenbundel weergegeven. Wanneer je enkel deze samenvatting leest weet je waar dit boek over gaat, maar mis je de finesses en de subtiliteiten die in de verzen zijn neergeschreven.
Voor de aparte insteek, de mooie foto’s en de leuke verzen waardeer ik deze meeslepende verzenbundel vol emoties en diepgang graag met drie sterren.
★★★
Titel: Hoe hardnekkig, die tropische blauwe lucht – Poëtische verzen | Auteur: Carin Vijfhuizen | Uitgeverij: Elikser | Categorie: Poëzie | Verkrijgbaar als: paperback | 171 pagina’s | ISBN13: 9789463654890 | Verkrijgbaar sinds: 1 december 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 09-02-2023 | Prijs: €20,90 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.