Wijn als een Romein


Wijn als een romeinEen reis door de wonderlijke wereld van wijn!

Historicus Fik Meijer en wijnboer Ilja Gort schreven samen het interessante boek ‘Wijn als een Romein. Een reis naar de oorsprong van de wijn.’

Beide heren zijn al decennialang geïnteresseerd of liever gepassioneerd in alles wat maar met wijn te maken heeft en het proeven, degusteren en ontdekken van wijn in het bijzonder. Het kon dan ook niet anders of zij leverden een heel bijzonder en leerrijk boek met heel wat geschiedenis en wist-je-datjes over wijn af.

Wijn als een Romein’ is geen traditioneel wijnboek geworden waar een of meerdere wijnstreken, verschillende wijndomeinen en uiteraard nobele wijnkastelen en hun al dan niet exquise wijn worden beschreven. Neen, dit boek is een historische benadering over het ontstaan en de evolutie van wijn door de eeuwen in de oudheid heen. Zoals de titel al aangeeft, focussen de auteurs zich vooral op de Romeinse wijncultuur.

De taken werden mooi verdeeld: Fik Meyer ontfermde zich over het historische gedeelte terwijl Ilja Gort over het technische aspect van wijn maken en over de wijnbeleving ging. Leuk is dat naast de hoofdtekst die beide heren schreven, ze zich elk over aparte korte deelrubrieken ontfermden, herkenbaar aan het portret van de schrijver dat aan de tekst voorafgaat. In deze stukjes geven ze persoonlijke opmerkingen en/of verhaaltjes.

Het verhaal rond wijn wordt chronologisch benaderd en start met het hoofdstuk hoe wijn de mediterrane wereld veroverde en overspoelde. Een mooie aanvulling op deze tekst is de interessante afbeelding die aan het hoofdstuk voorafgaat en mooi in kaart brengt hoe de verspreiding van wijn in de mediterrane wereld verliep. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op wijn in Griekenland en wijn in Rome.

De auteurs slaan echt niets over en geven info over wijn in al zijn aspecten: druiven, druivenrassen, wijncultuur, wijngebruiken, wijnhandel, bacchanalen en literatuur, het bewaren van wijn…maar ook religie en archeologische vondsten worden niet uit de weg gegaan. Ook heel wat bekende namen worden naar voor geschoven en hun rol in verband met wijn, wijngebruik en wijncultuur belicht, zoals: Dionysus, Bacchus, Plinius de Oudere, Cato, Apicius, Marcus Antonius, Cicero, Tiberius…en vele anderen.

Het boek is toegankelijk voor zowel de wijnkenner als de leek op dit gebied. Interessant vond ik de weetjes van Ilja Gort over het maken van wijn, over het bewaren van wijn, over de soorten wijnflessen die er bestaan… De historische duiding van Fik Meyer was dan heel vernieuwend en verrassend voor mij. Verwonderd las ik dat men in de oudheid wijn vermengde met water voor een betere smaak en soms kruiden en specerijen toevoegde.

De auteurs hebben een leuke, vlotte, beschrijvende schrijfstijl en zijn nooit belerend. Uiteraard kan het niet anders of Ilja Gort bracht wat humor in het verhaal.

Leuk vond ik de vele afbeeldingen, foto’s, tekeningen en kaarten die naadloos de tekst aanvullen en een mooi beeld geven van wat beschreven werd.

Achter in het boek staat een interessante en uitgebreide literatuurlijst, waarin heel wat leuke boeken uit de oudheid maar ook uit de moderne literatuur werden opgenomen. Een wijnnamen-, plaatsnamen-, zaken- en persoonsnamenregister vervolledigen deze uitgave.

Ik heb uitermate genoten van dit boek waarin de geschiedenis van wijn op een heel leuke, bevattelijke no-nonsens manier aan het grote publiek wordt verteld.

Ik waardeer dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Wijn als een romeinTitel: Wijn als een Romein | Subtitel: Een reis naar de oorsprong van de wijn | Leesfragment | Auteurs: Fik Meyer en Ilja Gort | Uitgeverij: Prometheus | Categorie: Culinair | Thema’s: wijn, Sociale en culturele geschiedenis, Oude beschavingen | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789044652086 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 18-02-2023 | Prijs: €23,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Prometheus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.