Als sterren fonkelen


Als de sterren fonkelenDwangarbeid in WO II

Jet Nijland heeft een historische roman geschreven die gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis. Het is een intrigerend verhaal vol spanning waarin vooral de liefde zegeviert. Bovendien wordt een aspect van de Tweede Wereldoorlog, dat weinig aandacht heeft gekregen, duidelijk belicht. De ‘vergeten’ slachtoffers, diegenen die tot dwangarbeid verplicht werden in Duitsland onder gruwelijke omstandigheden (eufemistisch door de Duitsers ‘Arbeitseinsatz’ genoemd), kregen na hun terugkeer weinig erkenning voor de moeilijke tijden die zij meegemaakt hadden. Jet Nijland geeft deze mensen opnieuw een gezicht.

Liz, een dertiger die nog steeds in een studentenhuis verblijft, krijgt een onbeduidend geel boekje en enkele ansichtkaarten van haar opa op diens sterfbed. Al tijdens zijn leven was ze geïnteresseerd in zijn geschiedenis, maar daarover liet hij weinig tot niets los. Nu ze in het bezit is van dit boekje, neemt ze zich voor de plaatsen waar haar opa geweest is, te gaan bezoeken en op die manier meer te weten te komen over deze intrigerende tijd. Ze vindt een reisgenoot in Tom, een fanatieke wielrenner en arts in opleiding met een diepgaande interesse in geschiedenis. Samen trekken ze eropuit en doen schokkende ontdekkingen.

De schrijfstijl van Jet Nijland is vlot en boeiend. Ze weet je aandacht van het begin tot het einde vast te houden. In twee verhaallijnen leren we Liz (en Tom) kennen, maar ook Bram en Saar (de opa en oma van Liz). Voor de oorlog waren die twee verliefd geworden, maar door de oorlog werden ze gescheiden, omdat Bram naar Duitsland werd gedeporteerd, waar hij hard moest werken onder zware en onmenselijke omstandigheden. Zou hun liefde de oorlog overleven?

De personages in Als de sterren fonkelen worden goed neergezet en voldoende uitgediept. Ook in het leven van Liz gaat niet alles van een leien dakje. Door haar jeugd heeft Liz de nodige bagage opgedaan, die haar belemmert een liefdesrelatie aan te gaan. Ook dit verhaal komt goed uit de verf en maakt dat er een prima balans is tussen de twee tijdslijnen. De overgangen ertussen komen op een vlotte en natuurlijke manier tot stand. En de overeenkomsten tussen opa (en oma) en kleindochter zijn herkenbaar en hartverwarmend.

Als de sterren fonkelen, een titel die na het lezen van het boek helemaal duidelijk is, is een prachtig verhaal dat op waarheid is gebaseerd en dat een stukje van WO II beschrijft, dat nog niet zo vaak onder de aandacht is geweest. Het boek is een aanrader voor iedereen door dit bijzondere stukje historie over een tijd die nooit vergeten mag worden!

★★★★★
Als de sterren fonkelenTitel: Als de sterren fonkelen | Auteur: Jet Nijland | Uitgeverij: Loft Books | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 243 pagina’s | ISBN13: 9789047208884 | Verkrijgbaar sinds: april 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 5 mei 2023 | Prijs: €20,99, e-book €8,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.

LOFT