Alles over sociale media


Alles over social mediaWaarom zijn we zo dol op sociale media? Hoe kun je nepnieuws herkennen? Hebben sociale media ook een minder leuke kant?
Met een 9-jarige in huis die zijn eerste stappen zet op internet en wiens schoolfoto’s op Facebook verschijnen, was het bijzonder interessant om het boek Alles over sociale media te lezen. Ook ik als ouder kon er nog veel van opsteken en leerde best nog wat nieuwe termen kennen…

Maak ik me niet schuldig aan ‘sharenting’, als ik foto’s van mijn kinderen op sociale media plaats? Vanaf nu gebruik ik ook geen hashtag meer, maar een ‘spoorwegteken’ en moeten we vooral opletten dat we geen ‘smombies’ worden!

Het boek is heel praktisch opgebouwd, met korte hoofdstukken en met talrijke mooie illustraties. Begrippen worden duidelijk uitgelegd en je krijgt telkens ook een checklist en bijzondere weetjes. Elk van de vijf thema’s wordt afgesloten met een kleine test, zodat je kunt nagaan of je alles goed begrepen hebt.

Het taalgebruik is op jongeren gericht en er worden grappige vergelijkingen gebruikt om de gevaren van sociale media uit te leggen:

“iets dat je deelt op internet is als een zakje suiker dat je in het gras laat vallen, je kunt onmogelijk alle korreltjes terugvinden”. Of: “stel je voor dat dat leuke paar sneakers je de ganse dag achtervolgt, waar je maar gaat.”

Alhoewel het boek gericht is op kinderen vanaf 8 jaar, vind ik de uitleg nog best moeilijk voor kinderen van 8 á 9. Ik denk dat het inhoudelijk pas echt goed begrepen zal worden door 10- tot 13-jarigen. En juist die leeftijdsgroep mag ook een profiel aanmaken.

Auteurs van Alles over social media  zijn Kathleen Van Royen en Fran Vanseveren. Kathleen Van Royen is doctor in de communicatiewetenschappen, gespecialiseerd in grensoverschrijdend gedrag onder jongeren op sociale media. Katinka VanderSande zorgde voor de bijpassende tekeningen.

Het boek is zeker een aanrader voor alle jongeren die actief zijn op sociale media, en niet alleen voor hen, ook volwassenen kunnen er nog veel van opsteken. En eigenlijk zouden alle kinderen dit boek moeten lezen voor ze zich op het internet wagen.

★★★★
Alles over social mediaTitel: Alles over sociale media | Auteurs: Kathleen Van Royen, Fran Vanseveren | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: jeugdboeken, educatief | Verkrijgbaar als: hardcover | 72 pagina’s | ISBN13: 9789401484336 | Verkrijgbaar sinds: 23-08-2022 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 11-10-2022 | Prijs: €15,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.

Lannoo logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.