Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT!


Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT!Dit boek laat je in de bosjes springen om op zoek te gaan naar kriebelbeestjes om vervolgens te ontdekken dat alles wat je over kriebelbeestjes weet, FOUT is!

Zo denk je misschien dat alle kriebelbeestjes insecten zijn….FOUT!
Of dat een duizendpoot zo heet omdat hij duizend poten heeft….FOUT!
Dat een kriebelbeestje met acht poten altijd een spin is…FOUT!
Of dat we precies weten hoeveel insecten er op de wereld zijn…FOUT!

Duik in dit boek op zoek naar de waarheid over kriebelbeestjes en dan ben jij binnen de kortste keren een echte kriebelbeestjesexpert!

Veel mensen vinden kriebelbeestjes eng. En dat is eigenlijk heel oneerlijk! Gelukkig leert dit boek je van alles over kriebelbeestjes. Zodat je erachter komt hoe mooi en interessant kriebelbeestjes eigenlijk zijn. Nick Crumpton leert je door middel van foute feiten inzien hoe het werkelijk in elkaar zit. Zo lijken talloze kriebelbeestjes wel op elkaar, maar zijn het eigenlijk totaal verschillende diersoorten. Bijvoorbeeld wormen. Nu denk je misschien gelijk aan de beroemde regenworm. FOUT! Want een regenworm is helemaal geen worm. Ze behoren tot de ringwormen, net als bijvoorbeeld de bloedzuiger. Er zijn nog heel veel meer groepen wormen en zodra je het verschil weet, kom je erachter dat de kans dat als je een wormachtig dier ziet, het helemaal niet om een echte worm gaat.

Doordat Nick Crumpton korte stukjes informatie geeft en daarbij duidelijk de verschillen laat zien en de feiten, kom je op een eenvoudige manier heel veel nieuws te weten, zonder dat het een echt leerboek is geworden. De teksten zijn kort en bondig. Soms staan er moeilijke woorden in, maar die worden bijna altijd goed uitgelegd of je kunt de betekenis achterin de woordenlijst terugvinden.

Ook staat er een index in het boek, wat handig is wanneer je over een bepaald onderwerp iets wilt opzoeken. Maar wat het boek heel aantrekkelijk maakt om erin te kijken, zijn de illustraties van Gavin Scott. Deze illustraties geven de dieren tot in detail heel goed weer. En wat mij vooral opviel, was hoe vriendelijk de kriebelbeestjes op mij overkwamen. Neem nu bijvoorbeeld de spinnen. De illustratie van de Maratus Personatus, een springspin, ziet eruit als een gezellig oud opaatje, terwijl de veelkleurige boomspin er heel relaxed bij kijkt. Niet dat het cartoonachtig is, helemaal niet juist. Het is juist heel waarheidsgetrouw gemaakt en laat juist zien hoe vriendelijk de diertjes zijn (en helemaal niet eng of vies zoals heel veel mensen ze vinden!).

Dit boek is geschikt voor jong en oud. Ook al is de doelgroep kinderen, volwassenen zullen er ook heel veel nieuws uit leren. Het boek is dan ook een aanrader voor op school of om het samen thuis te bekijken. Kijk ook eens op de website van Lemniscaat, daar vind je namelijk hele leuke lessuggesties bij dit boek. Maar ook voor thuis zijn het leuke vragen om te bespreken. Mijn tip is om jonge kinderen al bekend te maken hoe mooi deze dieren zijn, zodat ze er met respect naar leren kijken in plaats van er hard van weg te lopen.

Toen mijn dochter (7) het boek in haar handen kreeg, was haar eerste reactie “wouw!” Ze was dan ook gelijk benieuwd naar de binnenkant. Ze moest erg lachen om de titels die steeds werden beantwoord met het woord FOUT! Maar ook werd ze er nieuwsgierig door. Ze vond het erg interessant allemaal. Maar eerlijk is eerlijk, het is ook heel veel informatie en veel moeilijke woorden die ze niet zomaar kan onthouden. Daarvoor moet ze denk ik én wat ouder zijn én echt de natuur ingaan.

Afgelopen zomer zagen we op onze boom in de achtertuin kriebelbeestjes zitten waarvan we geen van tweeën wisten wat het waren. Inmiddels waren we er al achter dat het om lieveheersbeestjeslarven ging. Wij dachten dat ze, net als vlinders uit een cocon kruipen om als het welbekende lieveheersbeestje rond te vliegen. Maar nu blijkt dus dat dat helemaal niet waar is. Super interessant vonden we dat!

★★★★★
Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT!Titel: Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT! | Leesfragment | Auteur: Dr. Nick Crumpton | Illustraties: Gavin Scott | Uitgeverij: Lemniscaat | Categorie: jeugdboeken | Thema: natuur | Verkrijgbaar als: hardcover | 64 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789047714491 | Verkrijgbaar sinds: 14 juli 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18 maart 2023  | Prijs: €14,99 | Online te bestellen via Bol.com

Lemniscaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.