Mijn vaders draak


Mijn vaders draakRecensie Mijn vaders draak door Pierre Peeters:
Een tocht vol moed, vriendschap en vindingrijkheid.

Tijdens een regenbui sluit Elmer Elevator vriendschap met een oude pratende zwerfkat, geeft haar een schoteltje melk en vertelt terloops dat hij graag wil vliegen. Daarop vertelt de kat over een plek die Wild Eiland heet waar een draak gevangen wordt gehouden en wordt mishandeld door de jungledieren.

Heel veel mensen probeerden al om de draak te bevrijden, maar nog nooit kwam iemand levend van het eiland terug. Elmer is vastbesloten, hij zal de draak zoeken en bevrijden. Zijn droom zal dan misschien werkelijkheid worden: kunnen vliegen, maar dan op de rug van een draak.

Het prentenboek Mijn vaders draak is een klassieker uit de Amerikaanse jeugdliteratuur, het boek verscheen voor het eerst in 1948 en werd nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.

In tien korte hoofdstukken lopen we door het verhaal, waarbij de titel van ieder hoofdstuk begint met ‘mijn vader…’ en vervolgens wordt aangegeven wat er zal gebeuren, zodat je als voor(lezer) goed weet wat er op je af komt.

Opmerkelijk, bijzonder en toch heel origineel vond ik het gegeven dat het verhaal vanuit het oogpunt van een kind wordt verteld. Dit maakt dat dit verhaal mijns inziens een overleveringsverhaal wordt.

Leuk vond ik ook dat we in het verhaal Elmer zich zien ontplooien van gewone stadsjongen tot een durfal, een weetal, een vindingrijk persoon, die zich uit alle situaties weet te redden, voor alles een oplossing heeft en ieder dier op het eiland te slim af is. Elmer ontpopt zich als het ware tot een echte held!

In het prentenboek werden de kleine originele tekeningen uit 1948 opgenomen, maar er werden ook nieuwe kleurrijke en paginagrote illustraties aan toegevoegd, die naadloos aansluiten bij het verhaal. Wanneer je alle prenten nader bestudeert, vind je details uit het verhaal terug zoals krokodillen die een lolly eten.

Dit boek is een fijn (voor)leesboek en als (voor)lezer kun je naast het gewone voorlezen, voor de jonge kinderen ook alleen gebruik maken van de paginagrote prenten, waarbij je het verhaal kunt vertellen en er tevens een eigen interpretatie en inleving aan kunt geven.

Het prentenboek heeft een heel mooie in het oog springende cover met gouden drakenvleugels, een gouden maan en gouden sterren. Als je het licht op de omslag laat invallen, komt de cover echt tot leven. Ik vind dit een heel mooie vondst en ook heel prachtig en fijn afgewerkt.

Buiten een heel leuk verhaal worden op een speelse manier onderwerpen als vriendschap, moed en het overwinnen van angsten behandeld.

Dit mooie, spannende, fantasierijke, aantrekkelijke en mooi vormgegeven boek waardeer ik heel erg graag met vijf sterren.
Baeckens

 

★★★★★
Mijn vaders draakTitel: Mijn vaders draak | Auteur: Ruth Stiles Gannett | Vertaler: Astrid Staartjes | Illustrators: Ruth Chrisman Gannett & Helena Pérez Garcia | Uitgever: Baeckens Books | Categorie: Prentenboeken, Voorleesboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 54 pagina’s | ISBN13: 9789464290851 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 20-11-2021 | Prijs: € 15,99 | Bestellen 

 

Sint 2021Sint 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.