Ceviche


CevicheRecensie Ceviche door Sandra Hutchison:
Gerechten en verhalen uit de keuken van Sjefietshe

Eigenlijk ontstond er in 2016, zoals in het voorwoord beschreven staat, puur per ongeluk een stukje Peru in Amsterdam. Een leuk voorwoord overigens dat je zeker niet mag overslaan. Het gaat te ver om je hier alles uit te leggen, maar vermeldenswaardig is zeker het ontstaan van de naam van het inmiddels goed lopende visrestaurant Sjefietshe. Dit is de manier hoe ceviche (in elk geval op z’n Amsterdams) wordt uitgesproken.

Sjefietshe opende zijn deuren in 2016 en is inmiddels een begrip bij visliefhebbers. Naast diverse Ceviches (rauwe visschotels) vind je hier ook genoeg andere gerechten op de kaart. Hun, tot nu toe, best bewaarde keukengeheimen delen ze allemaal met jou in het uitgebreide kookboek Ceviche.

Het boek start direct goed met het recept voor een classic ceviche, vergelijkbaar met een ceviche dat je op je bord zou mogen verwachten in een goed visrestaurant midden in Zuid-Amerika. Na dit recept word je getrakteerd op een flink aantal variaties op deze klassieker, waarmee je in je eigen keuken kunt experimenteren.

De diverse ceviches variëren behoorlijk in moeilijkheidsgraad. Dat geldt ook voor de daarop volgende recepten in het boek. Sommige visgerechten zijn prima zelf te doen (zelfs als je nog nooit eerder in de keuken hebt gestaan). Maar andere recepten vragen toch wel wat meer van je kunnen, zijn een stuk bewerkelijker of behoorlijk tijdrovend.
Naast de rauwe visgerechten staan er ook flink wat gebakken-vissuggesties in het boek, gevolgd door een hoofdstuk over inktvis. In dit hoofdstuk wordt er onder andere flink ingegaan op hoe je inktvis moet koken. Gevolgd door een aantal originele inktvisrecepten.

Daarnaast zijn er nog veel meer aangename recepten te ontdekken in het boek waaronder diverse snacks en desserts die ook in het restaurant te verkrijgen zijn en niet te vergeten hun bekende cocktails.

De prachtige foto’s van de gerechten en sfeerfoto’s van het restaurant in het boek zijn het werk van Ingrid Hofstra en Loulou Roskam. Samen met de kleurrijke illustraties van Lola Vogels maken zij alleen het doorbladeren van dit boek al tot een feestje.

Ceviche is als boek extra interessant door de uitgebreide persoonlijke verhalen rondom het restaurant, die her en der in het boek geplaatst zijn. Het boek is vooral een aanrader voor visliefhebbers en zeker een ‘must-read’ voor de trouwe gasten van het restaurant.
Fontaine

★★★★
CevicheTitel: Ceviche | Auteur: Seger Abels in samenwerking met Rick Swinkels | Fontaine Uitgevers | Categorie: Culinair, kookboeken |  Verkrijgbaar als: hardcover | 176 pagina’s | ISBN13: 9789464040418 | Verkrijgbaar sinds: 12-08-2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 03-09-2021 | Prijs: €24.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.