Hart van Brabant


Recensie De mooiste netwerkwandelingen – Hart van Brabant door Sandra Hutchison:
In deze handzame bundel zijn er maar liefst 15 bijzondere natuurwandelingen in Brabant te ontdekken. De wandelroutes variëren tussen de 7 en 16 km. Goed nieuws voor de hondenliefhebbers: bij de meeste routes kun je met een gerust hart een hond (aan de riem) meenemen.

De tekst en de foto’s in het boekje zijn samengesteld door Charles Aerssens en Theo Halin. Echter waren het drie andere heerschappen (de routemakers Vladimir Mars, Menno Zeeman en Rutger Burgers ) die het initiatief namen voor een reeks nieuwe wandelgidsen in het westen van Nederland.
Een daarvan is de bundel voor Brabant.

In Brabant bestaat er een uitgebreid routenetwerk, dat heel duidelijk is gemarkeerd met groen met gele symboolbordjes. Deze zijn gemakkelijk te vinden op paaltjes langs de wandelroutes. Een uitgebreide beschrijving van de routes is in deze bundel dan ook achterwege gelaten, dat zou overbodig zijn. Wel is er bij iedere route een topografische kaart te vinden, waarop de belangrijkste plekken van de route te zien zijn. Verder zijn er GPS-tracks te downloaden voor extra ondersteuning wanneer je op pad gaat.

Het boekje is een aanrader voor iedere wandelliefhebber. Bij elke route vind je de nodige informatie. Waaronder de lengte van de wandeltocht, het startpunt en (niet onbelangrijk) waar je een horecagelegenheid aan kunt treffen. Bij de meeste routes is het startpunt ook het eindpunt, meestal is dit direct bij een café of restaurant waar tevens een ruime parkeerplaats aanwezig is. Ook aan de mensen die met het openbaar vervoer naar het startpunt willen komen, is gedacht. Alle informatie hierover tref je bij elke wandeling aan.

De routes nemen je onder andere mee door de mooie Brabantse bossen, het stuiflandschap, de duinen en andere natuurgebieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Ommetje Moergestel (12.5 km) en een route rondom Landgoed Gorp en Roovert (13 km). In de bundel staan flink wat kleurenfoto’s die je alvast een indruk geven van hetgeen je te voet aan zult treffen.

Extra bijzonder is dat er ook veel achtergrondinformatie in het boekje opgenomen is over de flora, fauna en gebouwen die je tijdens de routes aan zult treffen. Er staat zelfs opvallend veel informatie in over het verleden van bepaalde plekken. Je leert van alles over verdwenen gebouwen (zelfs over een compleet verdwenen dorp) en je leest over de bijzondere grafheuvels en kanalen.

Deze praktische bundel was voor mij de eerste kennismaking met deze netwerkwandelingenreeks. Ik ben aangenaam verrast, de teksten in deze bundel zijn in elk geval leerzaam en vermakelijk. Al lezende motiveerde het boekje mij sterk om de wandelschoenen uit de kast te halen en snel weer eens af te reizen naar het altijd gezellige Brabant.
Elmar
★★★★
Titel: Hart van Brabant | Serie: De mooiste netwerkwandelingen | Auteurs: Charles Aerssens en Theo Halin | Uitgeverij Elmar | Categorie: Lifestyle, sport en recreatie| Uitvoering: paperback | 136 pagina’s | ISBN13: 9789038927213 | Verkrijgbaar sinds: 15-01-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 14-07-2020 | Prijs: €14.99 | Bestellen

Barefoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.