De Moomins en de onzichtbare gast


De moomins en de onzichtbare gastDe Moomins en de onzichtbare gast is een prentenboek van Cecilia Davidsson en Filippa Widlund gebaseerd op het klassieke verhaal van Tove Jansson.

In dit prentenboek is Ninni de spilfiguur. Door gebrek aan liefde van een gemene tante werd Ninni onzichtbaar, waarop de tante niets meer met haar te maken wou hebben en haar weggaf aan Toe-Tikki, een vriendin van de Moomins. Vanaf nu doen de Moomins en Toe Tikkie alles wat in hun macht ligt om Ninni opnieuw zichtbaar te maken. Hopelijk slagen ze in hun opzet?

Ik kende noch Tove Jansson noch haar creatie de Moomins, maar was aangenaam verrast, maar ook teleurgesteld dat ik de Moomins in mijn jeugd heb gemist.

Ik vond het bijzonder leuk dat de personages werden neergezet als op nijlpaarden gelijkende dieren die in harmonie en in goede verstandhouding samenleven in een schilderachtige Scandinavische vallei, de Moominvallei, met bijzondere wezens en met gewone mensen.

Alle personages hebben mij ontroerd, brachten mij aan het lachen en deden mij ook nadenken over onze huidige maatschappij, waar er enkel nog tijd is voor onszelf en we geen of toch te weinig rekening houden met onze medemensen. Daardoor springt dit verhaal er voor mij uit, omdat de Moomins iedereen met open armen ontvangen en iedereen als gelijkwaardig beschouwen. Oplossingen zoeken en hulp bieden staat bij hen hoog in het vaandel. Dit gegeven is de onderliggende toon in het prachtige verhaal. Tof vond ik ook dat alle Moomins net zoals mensen een eigen karakter hebben, gemoedelijk, lief, flapuit en humeurig.

De schrijfstijl is vlot, eenvoudig en prettig leesbaar. De schilderachtige kleurrijke illustraties zijn grappig, heel gedetailleerd en verwijzen naar de mensenwereld. De Moomins zitten in een voor kinderen herkenbare setting zoals een woonkamer, een tuin, een uitstap naar zee… en doen dingen die mensen ook dagelijks doen, zoals eten klaarmaken, naaien, opruimen, spelen…

Ik ben er zeker van dat kinderen heel wat van hun fantasie kwijt kunnen bij het lezen van dit boek en daarna in hun speelwereld de Moomins zullen gaan na-apen.

Ik geloof dat (groot)ouders heel wat kwijt kunnen tijdens het (voor)lezen waarbij zij mijns inziens de illustraties kunnen gebruiken om een eigen verhaal te verzinnen en dankzij de mooie prenten kinderen kunnen wijzen op een steeds veranderende natuur, op de taken binnen een gezin, op de onderlinge verstandhouding…

Het prentenboek heeft een heel aantrekkelijke, speelse en in het oog springende cover en achterflap.
Ik heb met volle teugen genoten van dit verhaal waarin heel wat emoties werden verwerkt en hoop nog veel meer van de Moomins te kunnen (voor)lezen.

Voor het mooie concept, voor het fijne verhaal met leuke illustraties, voor het handige hardcoverformaat waardeer ik dit prentenboek heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
De moomins en de onzichtbare gastTitel: De Moomins en de onzichtbare gast | Auteur: Cecilia Davidsson | Illustrator: Filippa Widlund | Uitgeverij: Volt | Categorie: prentenboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 40 pagina’s | ISBN13: 9789021420240 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 27-12-2021 | Prijs: €15,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna


Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.