Oud Zeer


Oud zeerOver vroeger dat nog pijn doet

Bram Bakker staat bekend als psychiater. Enkele jaren geleden liet hij zijn registratie verlopen, maar nog steeds is hij betrokken bij mensen die in de problemen zitten. In Oud zeer zoekt hij in zichzelf naar mogelijkheden om zich te bevrijden van trauma’s die in early life zijn opgelopen. Bij Bakker openbaarde die pijn zich pas na zijn vijftigste, zoals bij veel andere personen. Vaak gaat die pijn in het lichaam zitten en treden er klachten op die in de reguliere medische wereld niet aantoonbaar zijn. Door te graven in het verleden naar trauma’s en affectieve verwaarlozing en dat zeer serieus te nemen, kan heling optreden, zeker als er tegelijkertijd aandacht is voor lichaamswerk, zoals familieopstellingen en energetisch werk.

In negen hoofdstukken legt Bram Bakker uit hoe ‘oud zeer’ zich openbaart, hoe het te behandelen is en waar de aandacht op gevestigd moet worden. Zijn theoretische beschouwingen voelen niet saai en droog aan, maar laten juist zien door zijn open en eerlijke zoektocht hoe hij zelf dat oud zeer heeft ervaren. Ook verhalen van anderen illustreren hoe de pijn aanwezig is en wat echte aandacht voor iemand kan betekenen. Tevens beschrijft hij zeer uitgebreid wat de verschillende behandelwijzen, zowel regulier als alternatief, kunnen bewerkstelligen. Ook de diverse ineffectieve behandelwijzen neemt hij onder de loep.

Oud zeer is een openhartig verslag over de trauma’s die Bakker zelf als kind heeft opgedaan. Al eerder schreef hij het boek Gevoelsarm, dat ervoor zorgde dat zijn ouders het contact met hem verbraken. Dat heeft hem er niet van weerhouden een stap verder te gaan en dit boek te schrijven. Zijn missie is mensen met zichzelf en elkaar in verbinding brengen en zo echt contact tot stand te brengen, zodat er heling plaats kan vinden.
“Want als je goed met jezelf verbonden bent, kun je een ander beter helpen.”
Hij pleit er tevens voor het lichaam, dat lange tijd is verwaarloosd in de psychiatrie, veel meer aandacht te geven.

Oud zeer leest vlot door de persoonlijke boodschap van de auteur zelf en de verhalen van mensen die eveneens trauma’s opgelopen hebben in hun jeugd. Indringende gebeurtenissen die heel vaak verdrongen zijn om te kunnen overleven en door het gevoel niet meer toe te laten. Bram Bakker laat zien dat de oude aanpak in de psychiatrie tekortschiet en welke aanvullende behandelingen heilzaam kunnen werken.

Oud zeer is een aanrader voor hulpverleners om verder te kijken dan de vaststaande protocollen, maar eigenlijk voor iedereen die vast en zeker herkenbare symptomen in zichzelf ziet en daar een oplossing voor zoekt.

★★★★
Oud zeerTitel: Oud zeer | Auteur: Bram Bakker | Uitgeverij Lucht | Categorie: Gezondheid & psychologie | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789493272255 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-01-203 | Prijs: €21,99, e-book €9,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.Lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.