Sproet


SproetIsabel De Clercq studeerde Romaanse filologie en na een carrière aan de UGent en bij Wolters Kluwer België werd ze keynote speaker en consultant. Ze adviseert bedrijven bij hun zoektocht naar duurzaam werk en verspreidt haar kennis met boeken, blogs en podcasts.

‘Sproet’ is haar tweede verhalenbundel en het eerste boek dat ik van Isabel De Clercq las.

De auteur droeg dit boek op aan haar Marraine, die haar aanspoorde om op zesjarige leeftijd te starten met solfège, haar leerde walsen en benadrukte dat vrouwen financieel onafhankelijk moeten zijn.

Alle verhalen zijn uit het leven gegrepen, het ene al banaler dan het andere, maar allemaal zo herkenbaar.

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken met een muziekterm als titel, voorafgegaan door een Prelude, gescheiden door twee Intermezzo’s en als sluitstuk een Naspel. Deze indeling is naar mijn gevoel een eerbetoon aan haar Marraine en aan meester Vermeulen van de muziekschool zoals uit de Prelude blijkt!

Het is zeker mogelijk dit boek in één ruk uit te lezen, maar ik raad iedereen aan dit niet te doen, want ik stelde vast dat sommige finesses aan mij voorbijgingen. Veel leuker vond ik het om slechts enkele verhalen te lezen, deze te laten bezinken om zo de pracht en de kleur achter het verhaal te ontdekken. Sommige stukken heb ik onmiddellijk herlezen, omdat ze zo mooi gestileerd zijn. De auteur dompelt de lezer echt onder in een fascinerende reis over eigen belevenissen en ervaringen met een diversiteit aan personages, karakters en situaties.

Isabel De Clercq heeft een heel fijne en toegankelijke schrijfstijl. De verhalen zijn cynisch, hilarisch, emotioneel, grappig, ontroerend en lezen erg vlot weg. Zij heeft de gave om aan een banale alledaagse gebeurtenis een twist te geven waardoor alles naar een hoger niveau wordt getild. Haar verbeeldingskracht, haar taalgebruik en taalgevoel zijn erg rijk, waardoor zij de lezer in een paar woorden of in een paar zinnen raakt en de personages als het ware tot leven brengt. De verhalen variëren in lengte en onderwerp, maar zijn naar mijn gevoel allemaal origineel in opzet met leuke en verrassende dialogen.

Deze verhalenbundel zorgt voor een fijne leeservaring en leent er zich toe om tijdens drukke momenten eventjes te pauzeren en de gedachten te verzetten bij het lezen van een leuk kortverhaal. Ik heb deze bundel al meermaals opgenomen om te herlezen en het viel mij op dat ik telkens opnieuw details opmerkte, die ik daarvoor niet had opgemerkt.

Sproet’ is een aanrader voor liefhebbers van het genre en een ontdekking voor de leek.

Voor de mooie rakende inspirerende verhalen en voor de boeiende schrijfstijl waardeer ik deze bundel graag met vijf sterren.

★★★★★
SproetTitel: Sproet | Auteur: Isabel De Clercq | Uitgeverij: Ertsberg | Categorie: non-fictie – verhalenbundels | Verkrijgbaar als: hardcover met papieren omslag | 160 pagina’s | ISBN13: 9789464369861 | Verkrijgbaar sinds: december 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15 april 2023| Prijs: € 19,50 | Online bestellen kan o.a. rechtstreeks via de uitgeverij: Ertsberg

Ertsberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.