De Gorgels en de laatste kans


De gorgels“Urgentelaspoediespoedie!” De Brutelaars komen eraan en ze hebben een manier gevonden om de Gorgels in slaap te laten vallen. Wanneer alle Gorgels slapen, kunnen ze de kinderen niet meer beschermen waardoor de kinderen allemaal ziek zullen worden. De Brutelaars, onder leiding van een hele grote Brutelaar, en voorop kleine Paarsgestipte Groensnotbrutelaars hebben samen een groot leger gevormd en komen vanuit het hoge Noorden deze kant op. Wanneer de R in de maand zit, zullen ze aan land komen en het is al eind augustus! Lukt het Melle en de Oergorgels een manier te vinden om de Brutelaars tegen te houden? Of-niet-of-wel?

De Gorgels zijn razend populair onder kinderen. Wat begon als een super spannend (voor)leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar, groeide al gauw uit naar een serie voor kinderen van alle leeftijden. Zo kreeg de Gorgels een vervolg, Het geheim van de gletsjer, dat op zijn beurt werd opgevolgd door de laatste kans. Daarnaast zijn er ook twee prentenboeken en een boekje voor de allerkleinsten uitgekomen, evenals verschillende leuke doe-boeken en een vriendenboekje. En dat is maar goed ook, want wanneer je eenmaal kennis hebt gemaakt met de Gorgels, kun je ze maar moeilijk naast je neer leggen. De vraag is dan ook, of de laatste kans ook werkelijk het laatste deel zal blijven? Want ik denk dat heel veel Gorgelfans dit heel jammer zullen vinden!

Zelf heb ik de Gorgelboeken al eens voorgelezen aan mijn zoon. Nu kon ik de draad opnieuw oppakken door ze voor te lezen aan mijn dochter (7). Zij hing vanaf de eerste bladzijde aan mijn lippen. Ze vond het verhaal erg spannend. En eerlijk gezegd vond ik de laatste kans ook erg spannend en was ik ook benieuwd hoe het af zou lopen.

Ik denk dat Jochem Myjer voor dit verhaal wel geïnspireerd is door de Coronapandemie, omdat er in dit verhaal een verkoudheidsvirus uitbreekt dat de hele wereld kan gaan infecteren. Doordat vooral oudere kinderen de pandemie heel bewust hebben meegemaakt, begrijpen ze het verhaal heel goed.

Soms vond ik het verhaal namelijk behoorlijk moeilijk, er gebeurt heel veel in het verhaal (je bent nog niet bijgekomen van het ene spannende avontuur of het volgende avontuur begint alweer), maar wanneer ik dan vragen over het verhaal aan mijn dochter stelde, kwam ik erachter dat ze het heel goed begreep. Het sluit dus prima aan bij de fantasiewereld van kinderen. Zij heeft er erg van genoten en vond het super jammer dat het verhaal nu echt uit is.

Wanneer je als voorlezer in de Gorgels begint, zul je in het begin struikelen over woorden zoals, Porroporroguggelbam; Teruggelareisretourie of Rampelacatastrofestrofe. Maar het grappige is dat je aan dit Gorgeltaaltje gewend raakt en de woorden steeds soepeler uit je mond komen en je ze zelfs in het dagelijks leven wilt gaan gebruiken. Zo mocht ik van mijn dochter absoluut niet meer of-niet-of-wel? zeggen. Dus excuseladammie hiervoor! Jochem Myjer gebruikt dus veel moeilijke woorden in zijn boeken, maar dit is totaal niet erg, omdat het helemaal past bij het verhaal.

Naast dat de laatste kans een heel spannend verhaal is, ziet het boek er ook nog eens heel mooi en aantrekkelijk uit. De illustraties, gemaakt door Rick de Haas, zijn allemaal in kleur afgedrukt. Elke illustratie geeft een stukje van het verhaal weer. Dit is erg fijn. Omdat de teksten soms een tikkeltje moeilijk zijn, krijg je toch een heel goed beeld van het verhaal. Zo kom je erachter dat Kotsbalgers, Roodbultbrutelaars en Groensnotbrutelaars echt heel gemene, vieze monstertjes zijn die je echt niet wilt tegenkomen!

Op de binnenkant van de omslag krijg je trouwens een heel klein inkijkje in het Plannenschrift van Melle. Dit is reuze handig, want soms weet je echt even niet meer wat een EUG of een EUS is, maar gelukkig kun je het hier in het rijtje met moeilijke Gorgeltermen terugzoeken.

Kortom, De Gorgels en de laatste kans is een zeer spannend avontuur dat je als Gorgelfan zeker moet lezen. En wanneer de Gorgelwereld nog onbekend voor je is, begin dan gerust in het eerste boek, dan weet ik zeker dat deel 2 en 3 snel zullen volgen. Dus urgentelaspoediespoedie naar de boekhandel voor het nieuwste boek van de Gorgels!

★★★★★
De gorgelsTitel: De Gorgels en de laatste kans | Inkijkexemplaar | Auteur: Jochem Myjer
|Illustrator: Rick de Haas | Uitgeverij: Leopold | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: vanaf 8 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover | 272 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789025884208 | Verkrijgbaar sinds: 16 november 2022| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 03-03-2023 | Prijs hardcover: €21,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Leopold
Kinderboeken logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.