Over grenzen


Over grenzenEen leven tussen wetenschap, beleid en actie

In ‘Over grenzen’ heeft emeritus prof. dr. Cyrille Fijnaut zijn memoires neergeschreven.

Voor het schrijven van dit boek putte de auteur niet alleen uit zijn geheugen maar ook uit de vele archiefstukken zoals boeken, artikelen en tijdschriften die hij bezit. Hij neemt zijn lezers mee op een heel fascinerende reis over zijn leven en geeft vervolgens chronologisch een diep en onthullend inzicht in zijn opleiding tot politieman, zijn studies aan de universiteit en over zijn lange afwisselende en interessante loopbaan bij de politie en aan de universiteiten van Leuven, Tilburg, Rotterdam en New York.

Eerst duikt hij in zijn verleden als jongeling in Heeren en Deurne, vertelt over zijn familie om vervolgens de kantelpunten in zijn leven en carrière uit te diepen. Uit alles blijkt dat hij alle doorlopen taken en functies met veel verve, maar vooral met ernst en liefde voor het vak heeft uitgevoerd.

Het is mij bekend dat Cyrille Fijnaut aangezocht werd als onderzoeker, adviseur, deskundige…door zowel Belgische als Nederlandse ministers om het beleid bij te sturen zoals de commissie Vande Lanotte: onderzoek naar de vrouwenhandel, de commissie Van Parys: onderzoek van het onderzoek naar de bende van Nijvel, de commissie van Traa: onderzoek naar politionele opsporingsmethoden, de commissie Verwilghen: onderzoek naar Dutroux-Nihoul en co, de commissie Vandenberghe: de georganiseerde misdaad in België en tig andere commissies. Deze commissies vonden hun oorsprong over in de media besproken en heel spraakmakende misdrijven/gebeurtenissen zoals prostitutie en vrouwenhandel van de Rotterdamse ‘bende van de Miljardair’ en het verschijnen van het boek van journalist Chris De Stoop ‘Ze zijn zo lief meneer’, corruptie bij de Antwerpse politie…

Veel van bovengenoemde zaken houden tot op de dag van vandaag de beleidsmakers, het gerecht, de media en het volk bezig! De bevolking stelt zich, naar mijn gevoel terecht, de vraag waarom sommige onderzoeken geen doorbraak vinden en al dan niet bewust op de lange baan worden geschoven.

De auteur gaat niets of niemand uit de weg en maakt duidelijk dat om zijn academische loopbaan te kunnen ontplooien hij verschillende obstakels heeft moeten nemen. Hij deelt zijn ervaringen met en over politiemensen, beleidsmakers gaande van burgemeesters over parlementsleden naar ministers. Maar naar mijn gevoel zonder rancune maar wel met enig leedvermaak dat het hem toch gelukt is te doen wat hij wilde doen en ook op zijn manier.

Fijntjes legt hij af en toe de vinger op de wonde en hekelt hij mis- en wantoestanden die onderzoeken en beleid maken dwarsbomen en zelfs onmogelijk maken. In veel van zijn onderzoeksrapporten wees hij met het vingertje naar de beleidsmakers, die bijvoorbeeld tegen de georganiseerde misdaad, tegen de drugshandel, tegen tig andere feiten geen doeltreffende maatregel konden of wilden nemen.

Hoewel ‘Over Grenzen’ een grondig en uitgebreid werk is, slaagt de auteur erin om de lezer blijvend te boeien door zijn levendige schrijfstijl en meeslepende verhalen. Het boek leest vlot en elke pagina staat vol met nieuwe inzichten en interessante wendingen. De auteur houdt de aandacht van de lezer vast van begin tot eind vast.
De schrijfstijl van de auteur verraste mij, ik had een droog wetenschappelijk werk verwacht, maar niets is minder waar. De auteur heeft de kunst om moeilijke onderwerpen op een heel bevattelijke, begrijpbare en eenvoudige schrijfstijl aan zijn publiek voor te leggen. Ik vond geen onoverkomelijke technische of juridische uiteenzettingen, wat maakt dat dit boek een aanrader is voor een heel breed publiek met interesse in/voor politie, wetenschap en beleid.

Het boek is een mooi eerbetoon aan een rijk gevulde carrière bij de politie, in de academische wereld en als adviseur voor verschillende beleidsmakers. Geen enkele biograaf dan de auteur zelf kon dit boek schrijven.

De boekomslag oogt heel mooi met een van de hand van schilder Michel Buylen portret van de auteur. In het boek is een interessante maar selectieve bibliografie opgenomen naast een handig personenregister.

In zijn slotwoord geeft de auteur aan dat hij zeker nog twee boeken wil schrijven, enerzijds een over de ontwikkeling van de zware misdaad in Nederland en anderzijds een boek over de geschiedenis van het Belgische politiewezen. Naar dit laatste kijk ik als ex-politieman reikhalzend uit.

‘Over grenzen’ waardeer ik voor het uitgebreide informatieve karakter graag met vijf sterren.

★★★★★
Over grenzenTitel: Over grenzen  | Subtitel: Een leven tussen wetenschap, beleid en actie | Auteur: Cyrille Fijnaut | Uitgeverij: Prometheus | Categorie: Bibliografieën | Thema’s: memoires, wetenschap en misdaad | Verkrijgbaar als: hardcover en als e-book | 656 pagina’s | ISBN13: 9789044652680 | Verkrijgbaar sinds: februari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 5 juni 2023 | Prijs: €60,- en e-book €35,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bruna en Bookspot

Prometheus

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.