Kluizenaar


KLuizenaarHet duister heeft veel gezichten

In het fictieve dorp Straatendamme behorend bij de gemeente Hulst in Zeeuws-Vlaanderen is de enige bewoner nog Bertrand Adriaanse, oorspronkelijk de bakker van het dorp. In verband met de uitbreidende industrialisering is iedereen verder verhuisd, maar Bertrand weigert te vertrekken, omdat hij zijn duistere hobby niet wil prijsgeven. Regelmatig wordt hij benaderd door iemand van de gemeente, maar hij geeft geen gehoor aan die oproep. Op een dag verschijnt Sinjoor bij hem thuis om de ernst van de situatie mee te delen, met fatale gevolgen.

Verder maken we kennis met Marie-Jeanette, een vrouw die in het dorp ontwaakt, haar geheugen grotendeels kwijt is en stemmen hoort. Een van de stemmen draagt haar op de bakker te vermoorden. Als kluizenaar voelt Bertrand zich bedreigd door zowel de gemeenteambtenaar als de onbekende vrouw. Hoewel zowel Bertrand als Marie-Jeanette het geweld schuwt, gaan ze op zoek naar elkaar met beiden moordzuchtige plannen.

De proloog van Kluizenaar start met een gedeelte uit de jeugd van Bertrand (Bertje), waarin we het gevoelige jongetje leren kennen met zijn duistere hobby. Wat die precies inhoudt, wordt op dat moment niet duidelijk, dat gebeurt pas veel later in het boek. Zijn vader verafschuwt zijn hobby, zijn moeder begrijpt hem en staat toe dat hij zijn hobby gebruikt om zijn ‘denkpijn’ weg te werken. Hierna maken we een sprong in de tijd naar de periode dat Bertrand een 60+’er is.

Het boek leest vlot, maar je moet wel een liefhebber zijn van horrorachtige taferelen en gruwelijkheden. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot die op het laatst naar een hoogtepunt leidt en een verrassende ontknoping kent. Terrence Lauerhohn heeft een eigen stijl, heel beeldend met veel treffende metaforen en cynische humor. De tekst doet poëtisch aan en staat vol met met prachtige zinnen.

De twee hoofdpersonages die in Kluizenaar voorkomen, hebben een verknipte geest waarin werkelijkheid en waanideeën elkaar afwisselen. Je blijft je afvragen, wat de invloed van de jeugd is, waar persoonlijkheidsstoornissen een rol spelen en of sprake is van psychoses.

‘Het riep de vraag op in hoeverre mensen überhaupt de baas zijn over hun eigen lichaam en geest.’

Diegenen die houden van gruwelijkheden en horror, hebben met Kluizenaar een dijk van een psychologische thriller in handen, voor anderen kan dit een overload zijn aan menselijke waanzin, hallucinaties en mysterieuze gebeurtenissen. Aan eenieder de keuze wat je voorkeur heeft.

★★★
KLuizenaarTitel: Kluizenaar | Auteur: Terrence Lauerhohn | Uitgeverij: Hamley Books | Categorie: psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789464661132 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:  24 april 2023 | Prijs: €22,99, e-book €10,99 | Online te bestellen via: Bol.comHamleybooks logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.