In de reeks ‘Een dokter spreekt’ verscheen van ouderenpsychiater en professor aan het departement Neurowetenschappen van de KU Leuven Mathieu Vandenbulcke een heel interessant boek waarin hij dieper ingaat op en ons deel laat uitmaken van psychische problemen die kunnen optreden bij ouderen, hoe het brein van ouderen werkt en wat eventueel tijdens het ouder worden kan misgaan. Hij staat uiteraard ook stil bij het leven van en over ouderen.
Het boek is ingedeeld in vier grote zintuigelijke delen: Waarnemen, Denken, Voelen en Doen.
Telkens wordt stilgestaan bij ongemakken die op oudere leeftijd optreden zoals hallucineren, dementeren, verwardheid, angsten… Aan de hand van fictieve praktijkgevallen – die eigenlijk wel voorgevallen kunnen zijn – maakt de auteur de aandoening voor de lezer heel toegankelijk en begrijpelijk. In een heldere duidelijke taal beschrijft de auteur de symptomen, de oorzaken en de verschillende vormen van de aandoeningen die al bekend staan.
Een voorbeeld uit de vele: zo is er het verhaal van een patiënt die rouwhallucinaties heeft na het overlijden van de partner. Ik las met verstomming dat ongeveer de helft van de mensen die hun partner verliezen, hallucinaties of illusies ervaart, een op de drie hoort ze, een op de vier ziet ze en een op de drie praat met ze. Tig aantal andere voorbeelden verduidelijken het theoretische gedeelte en maken dat dit boek ondanks het onderwerp aangenaam wegleest.
Maar het boek is meer dan een beschrijving van het verouderingsproces. De auteur wil zijn lezers ook duidelijk maken dat ouderen niet afgeschreven zijn. Integendeel, velen weten heel erg goed wat er met hen gebeurt, wat er zich rond hen afspeelt en ze zijn of willen toch heel actief zijn. De prof gaat in zijn boek ook dieper in op hoe ouderen in het leven staan en de verrassende conclusie hiervan is dat zij er heel positief in staan. Ik had hierover nochtans een ander idee en ik denk velen met mij.
In het boek hanteert de auteur geen strikte leeftijdsgrens, gezien ook jongere mensen getroffen kunnen worden door aandoeningen die je eerder bij ouderen zou verwachten. Het boek is een diepmenselijk boek over verouderen en de gevolgen voor zowel de persoon zelf als voor zijn omgeving en in de eerste plaats voor zijn partner, zijn kinderen en de mantelzorgers.
Ik heb door dit boek heel wat bijgeleerd en kan mij nu beter inleven en begrijp ook beter waarom ouderen bepaalde gedragingen hebben, op situaties reageren, hoe hun brein werkt… Heel wat misvattingen werden door de boeiende uiteenzetting en de vlotte tekst duidelijk en dat maakt dat ik nu met een andere blik naar ouderen kijk.
Dit mooie informatieve boek is wat mij betreft verplicht leesvoer voor mensen die in de zorg werken en voor mantelzorgers. Het geeft boeiende en verrassende inzichten die onze kijk op het handelen en het zijn van oma en opa begrijpelijk maken.
Wie zich verder wil verdiepen in het onderwerp, zal zeker zijn gading vinden in de uitgebreide bibliografie die werd opgenomen in het boek.
Dit fascinerende semiwetenschappelijke boek dat heel wat vooroordelen naar de prullenmand verwijst, kan ik aan iedereen aanraden en waardeer ik graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: Rimpelingen in het hoofd van ouderen | Ondertitel: Over psychische problemen, het brein en het leven | Auteur: Mathieu Vandenbulcke | Uitgeverij: Lannoo Campus | Categorie: Gezondheid & Psychologie | Thema: geneeskunde, alzheimer, dementie, veroudering | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 296 pagina’s | ISBN13: 9789401487405 | Verkrijgbaar sinds: 22 november 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 20 maart 2023 | Prijs: €27,99 en e-book €15,99 | Online te bestellen via Bol.com